INFOGRAFIC // Cetățenii R. Moldova, îngrijorați cel mai mult de sărăcie, viitorul copiilor și de prețuri: Instituțiile în care populația are cea mai mare încredere


Cetățenii R. Moldova își fac griji mari pentru viitorul și bunăstarea lor. Întrebați în cadrul Barometrului de Opinie Publică, realizat la comanda Institutului de Politici Publice (IPP), care sunt lucrurile ce îi îngrijorează cel mai mult, respondenții au indicat în primul rând sărăcia.
Astfel, 24,4% dintre persoanele intervievate s-au arătat îngrijorate de sărăcie, alte 16,1% - de viitorul copiilor, iar 15,2% - de prețuri.
Pe locul patru în topul lucrurilor care îi îngrijorează cel mai mult pe cetățenii R. Moldova se situează un război în zonă - 12,1% și abia pe locul cinci - corupția, cu 6,4% dintre cetățeni îngrijorați în primul rând de acest fenomen.
Același sondaj mai arată că biserica se află din nou pe primul loc în topul instituțiilor în care populația din R. Moldova are cea mai mare încredere. Mai exact, 29,3% dintre intervievați au arătat că au foarte multă încredere în biserică, iar 28,7% - o oarecare încredere. Deși se află pe primul loc, biserica a pierdut cam 10% din încrederea populației pe parcursul ultimilor ani.
CITIȚI și SONDAJ // Ce se întâmplă astăzi în Ucraina și cine are dreptate în războiul din statul vecin? Răspunsurile cetățenilor R. Moldova denotă că populația noastră mai este „profund marcată de ceea ce zice Federația Rusă”
Pe locul doi în topul instituțiilor care se bucură de cea mai mare încredere din partea populației se află primăria, urmată de mass-media și abia apoi de poliție, bănci și șefa statului. La coada clasamentului se află sindicatele și partidele politice.
Cercetarea mai relevă faptul că 32% dintre respondenți cred că R. Moldova merge într-o direcție bună, mai mulți decât în ultimii opt ani, în timp ce 57,8% - într-o direcție greșită.
Totodată, 60,4% afirmă că întreaga lume merge pe o cale greșită, în timp ce 24,4% cred că direcția este bună.
Sondajul a fost realizat de compania „CBS Research”, la comanda IPP, în perioada 9 - 23 august curent, pe un eșantion de 1 215 persoane. Cercetarea a fost efectuată cu sprijinul financiar al Fundației „Soros-Moldova” și are o eroare maximală de plus 3%.













































































