02:42:01 27.05.2024
Stiri

INTERCEPTĂRI AUDIO // Ilan Șor discută cu „Adrian” bugetul pentru ALDE și dă indicații despre cum trebuie să activeze formațiunea politică proeuropeană: „Mâine vă transmit 100”

Actualitate 22.09.2023 13:19 Vizualizări2316 Autor: Ziarul National
INTERCEPTĂRI AUDIO // Ilan Șor discută cu „Adrian” bugetul pentru ALDE și dă indicații despre cum trebuie să activeze formațiunea politică proeuropeană: „Mâine vă transmit 100” Captură


Fugit în Israel de justiția din R. Moldova, condamnatul Ilan Șor coordonează de la distanță și finanțează inclusiv proiecte politice proeuropene din R. Moldova.

După reținerile de ieri ale deputaților fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, reprezentanți ai Partidului „Renaștere”, dar și a candidatului la funcția de primar al Chișinăului, Mihail Bagas, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că acuzatorii de stat au reușit să documenteze modalitatea lui Ilan Șor de a acționa în cazul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), un partid proeuropean pe care a crezut că l-a cumpărat.

Operațiunea sub acoperire a durat cinci luni, a dezvăluit astăzi lidera ALDE, Arina Spătaru, care a mers și în Israel pentru a se întâlni personal cu Ilan Șor. Acesta i-ar fi confirmat suportul de care beneficiază din partea Federației Ruse și rolul său direct în deturnarea vectorului proeuropean al R. Moldova, dar și faptul că ar avea control asupra unor procurori, judecători și inclusiv asupra unor deputați din partidul aflat în prezent de la guvernare.

Centrul Național Anticorupție a făcut publică astăzi o înregistrare audio în care Ilan Șor discută despre bugetul ALDE cu un bărbat căruia îi spune „Adrian” și îi dă indicații despre pașii pe care urmează să-i întreprindă.

„Gata, ok! Mâine vă transmit 100”, zice la un moment dat Ilan Șor. Înțelegerea este ca Șor să-i asigure lunar cu câte „60”.

Având în vedere sumele vehiculate de procurorul general interimar Ion Munteanu joi în Parlament, în timpul dezbaterilor parlamentare vizavi de cererile privind ridicarea imunității celor doi deputați din solda lui Ilan Șor, cel mai probabil Șor vorbește în această înregistrare despre sumele de 100 de mii și, respectiv, 60 de mii de dolari.

De asemenea, Ilan Șor îi cere lui „Adrian” ca partidul să rezolve problema „PR-ului”, să întocmească un „plan al companiei” și să-și deschidă un oficiu, după care vor continua discuțiile.Amintim că oamenii legii au desfășurat ieri 20 de percheziții la activiști ai Partidului „Renaștere”, unul dintre noile proiecte politice ale lui Ilan Șor, după scoaterea Partidului „Șor” în afara legii, iar deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, care au părăsit în primăvară Partidul Socialiștilor și aveau misiunea de a recruta cu bani alți deputați, dar și aleși locali care să adere la „Renaștere”, au fost reținuți.

Procurorii susțin că au reușit să obțină probe concludente despre finanțarea ilegală a partidelor politice de către gruparea criminală organizată condusă de Ilan Șor, dar și pregătirea finanțării unui partid politic din surse interzise de lege, săvârșită în proporții mari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md