17:35:12 19.05.2024
Stiri

Începe ediția a XIII-a a Festivalului Internațional BITEI cu trupe de teatru din nouă țări! Petru Vutcărău: „Era necesar să readucem la viață BITEI, mă bucur că am reușit”

Actualitate 26.05.2023 09:28 Vizualizări1017 Autor: Irina Nechit
Începe ediția a XIII-a a Festivalului Internațional BITEI cu trupe de teatru din nouă țări! Petru Vutcărău: „Era necesar să readucem la viață BITEI, mă bucur că am reușit”


Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Scenice BITEI va fi inaugurată vineri, după o pauză de șapte ani. BITEI, cu genericul „Chișinău – locul ideal pentru întâlniri!”, se va desfășura în perioada 26 mai – 4 iunie, venind spre public cu o ofertă bogată de spectacole, pe scenă și în aer liber. La ediția curentă participă 20 de companii de teatru, muzică și dans din România, Polonia, Georgia, China, Coreea de Sud, Japonia, Spania, Italia și Republica Moldova.

Festivalul BITEI este organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, împreună cu Teatrul Național „Eugène Ionesco”, sub Înaltul Patronaj acordat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul Primăriei Municipiului Chișinău.

„BITEI este un important eveniment cultural nu doar pentru Teatrul „Eugène Ionesco”, ci și pentru întreaga cultură din Republica Moldova. Festivalul nu ar fi avut loc fără sprijinul statului, al Guvernului. În 2016, prin hotărâre de guvern, BITEI a obținut statutul de eveniment cultural de importanță națională. Suntem la a XIII-a ediție a Festivalului, cea anterioară a avut loc cu șapte ani în urmă. Era necesar să readucem la viață BITEI, mă bucur că am reușit”, subliniază Petru Vutcărău, directorul Festivalului BITEI, regizor, actor, director general al Teatrului Național „Eugène Ionesco” din Chișinău.

Ministrul Culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan, afirmă că Festivalul BITEI este un pilon al vieții culturale: „Revenirea acestui festival după șapte ani de pauză este un moment extrem de important. Ministerul Culturii și echipa Teatrului Eugène Ionesco” au reușit să facă acest festival la cel mai înalt nivel. Totodată, țin să le mulțumesc partenerilor și numeroaselor instituții publice, firme private care și-au adus contribuția la organizarea festivalului. Avem lucruri frumoase începute cu mulți ani în urmă, trebuie să le asigurăm continuitatea, să le transmitem generației tinere, pentru dezvoltarea spațiului cultural în Republica Moldova”.

Spectacolele din festival se vor juca la Teatrul Național „Eugène Ionesco”, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, la Teatrul Fără Nume și la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Programul BITEI include, de asemenea, ateliere artistice, dezbateri, conferințe de presă cu participarea invitaților, a unor personalități notorii din domeniul artelor scenice.

Astăzi, 26 mai, la ora 18.00, în incinta Teatrului Național „Eugène Ionesco” va avea loc festivitatea de inaugurare a BITEI 2023, urmată de premiera spectacolului „Revizorul” de Nicolai Gogol, în regia lui Petru Vutcărău.Ion Sapdaru: „Este o sărbătoare la care nu am mai fost de șapte ani”

Mâine, la ora 18.00, vom putea urmări spectacolul „Spune ceva, frate!” de Ion Sapdaru, în regia autorului piesei – producție a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

„Povestea noastră are doi fii rătăcitori. Unul, ca cel din Evanghelia lui Luca, a plecat în Italia să „înmulțească talanții”, iar al doilea s-a făcut actor. Fiecare din ei a trăit o viață tumultuoasă… Și iată-i acum, în amurgul vieții, întorcându-se la casa părintească, aducând cu ei experiențe de viață, doldora de aventuri și păcate, nostalgii și regrete. (Re)bătătoresc cărări demult uitate spre sufletele lor, își amintesc istorii hazoase din copilăria și adolescența lor îndepărtată, își fac confesiuni pe care trebuiau să și le facă acum mulți, mulți ani… Și mereu o invocă pe Mama, duhul blând al casei părăsite… La un moment dat, copleșit de emoții, unul din frați face o confesiune: Eu sunt la vârsta la care unele lucruri nu mai are rost să le fac. N-are rost să mai învăț o limbă, n-are rost să mai încerc o nouă iubire, n-are rost să mai conving pe cineva să facă ceva, n-are rost, n-are rost... O, fir-ar al dracu’ acest n-are rost . Sunt disperat...”, a declarat regizorul și dramaturgul Ion Sapdaru pentru Ziarul NAȚIONAL.

Potrivit dramaturgului, piesa „Spune ceva, frate!” este o dramă a întârzierilor în viață.

„Am cele mai mari așteptări de la festivalul BITEI. Este o sărbătoare la care nu am mai fost de șapte ani, sper să văd câteva spectacole bune, să mă văd cu vechi prieteni, să mai schimbăm o vorbă-două, să punem poate la cale ceva proiecte. Mă aștept ca BITEI să aibă același impact cum l-a avut întotdeauna, cu iubitori de teatru din Europa. Este un festival la care țin foarte mult de când îl știu și unde am participat de câte ori am fost invitat”, ne-a mai spus Ion Sapdaru.

Tot sâmbătă, 27 mai, la ora 21.00, în Scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” va fi prezentat spectacolul în plein-air Moby Dick după Herman Melville – un spectacol alegoric creat de Teatro dei Venti (Italia), implicând o uriașă mașinărie de teatru și mulți actori, muzicieni, acrobați și tehnicieni.

Duminică, 28 mai, la ora 17.00, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” va fi prezentat spectacolul „Prieteni vechi” de Yuan Zhi, în regia lui Sun Qishun. La ora 19.00, la Teatrul Național „Eugène Ionesco” va avea loc spectacolul „Luxuria”, în regia lui David Gutiérrez și a lui Paula Reyes de la Compania Barcelona Flamenco Ballet (Spania), care combină elemente de dans și muzică flamenco tradiționale, cu elemente de balet și muzică contemporană.

Pe 4 iunie, în ultima zi a Festivalului BITEI, la ora 16.00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” se va juca spectacolul „Balada despre Narayama” după Shichiro Fukazawa, în regia lui Yukio Sekiya de la Gekidanichikyo-Hachimaru 1980 Theatre Company (Japonia). Iar la ora 18.00, la Teatrul Național „Eugène Ionesco” va fi prezentat spectacolul muzical „Lupii lui Calancea”, cu Alex Calancea Band, după care va avea loc ceremonia de închidere a Festivalului BITEI 2023.


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 541 Matrioșka din cutia chinezească
Top stiri
19.05.2024 10:33 522 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md