Igor Grosu dezvăluie provocările din justiție: Parlamentul și-a făcut datoria, rezistența vine din sistem


O problemă majoră a actualei guvernări este legată de domeniul justiției, însă vina nu se află la Parlament. Această afirmație a fost făcută de președintele legislativului, Igor Grosu, care subliniază că legile necesare au fost deja votate, dar rezistența apare tot din interiorul sistemului, a transmis IPN.
„Principala noastră restanță privește justiția și nu ține de legile pe care ar fi trebuit să le adoptăm. Legislația este adoptată și suntem într-o bună direcție, iar viteza a fost destul de bună. Cea mai mare provocare este la capitolul implementare și aplicarea legilor. Aici apare rezistența sistemului”, a declarat Igor Grosu în emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
Președintele Parlamentului a afirmat că reformele în justiție au fost uneori sabotate, în timp ce anumiți actori din sistem încercă să împiedice procesul de curățare. Chiar dacă sunt magistrați și procurori care-și fac onest meseria, unii au de plătit „polițe” din perioada regimului oligarhic. „Sunt judecători și procurori de bună credință care își fac corect meseria. Dar sunt și alții cu polițe de plătit din perioada oligarhului, acești magistrații știu că șansele de a trece evaluarea sunt minime”, a declarat Igor Grosu.
El susține că legislativul și-a făcut datoria, în ciuda faptului că a fost acuzat că a votat prea rapid unele proiecte. Chiar și așa, termenele pentru consultări și avize internaționale au fost respectate. „Mingea nu-i la Parlament. Noi am fost criticați că am votat prea repede unele legi, deși mi-aș fi dorit o viteză mai mare. Dar trebuie să dăm timp pentru consultări și să așteptăm deciziile Comisiei de la Veneția, care nu stă și așteaptă uitându-se în zare când vin moldovenii cu proiectul”, a adăugat Igor Grosu.
Ultima ședință ordinară a actualei legislaturi s-a desfășurat pe 10 iulie. Deputații pot fi convocați în sesiuni extraordinare până la învestirea noului Parlament, dar cu prerogative limitate.











































































