03:45:03 25.07.2024
Stiri

Articolul în baza căruia Alexandr Stoianoglo a fost evaluat, suspendat, iar mai apoi DEMIS, declarat neconstituțional

Actualitate 09.11.2023 16:40 Vizualizări1595 Autor: Ziarul National
Articolul în baza căruia Alexandr Stoianoglo a fost evaluat, suspendat, iar mai apoi DEMIS, declarat neconstituțional


Articolul din Legea cu privire la procuratură, în baza căruia fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a fost evaluat, suspendat, iar mai apoi demis, a fost declarat astăzi neconstituțional.

„Se admite parțial sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului 31 prim alineat 1 și 5 din legea cu privire la procuratură și a omisiunii de a reglementa în legea cu privire la procuratură dreptul de a contesta raportul comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general. Se declară neconstituțional articolul 31 prim alineat 5 din legea cu privire la procuratură în redactarea de până la intrarea în vigoare a legii nr. 280 din 6 octombrie 2022. Referitor la celelalte capete, sesizarea se declară inadmisibilă. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac”, se arată în decizia Curții Constituționale.

Citește și: DOC // Decretul Maiei Sandu cu privire la DEMITEREA lui Stoianoglo rămâne în vigoare. Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Voronin, Diana Caraman și Constantin Starîș

Verdictul a fost aprobat cu votul judecătorilor Vladimir Țurcan, Domnica Manole și Serghei Țurcan. Președintele Nicolae Roșca și judecătoarea Liuba Șova au formulat opinii separate.

Potrivit judecătorului Serghei Țurcan, competența delegată Consiliului Superior al Procurorilor de a stabili criteriile de evaluare a procurorului general, în baza căreia urmează a fi luată decizia de promovare sau demitere, ar fi „excesivă”.

„Având în vedere că procurorul general exercită un mandat constituțional, oferirea către CSP a atribuției de a reglementa criteriile substanțiale de evaluare a performanțelor procurorului general diminuează în mod semnificativ stabilitatea mandatului constituțional al procurorului general. Prin urmare, Curtea a subliniat necesitatea stabilirii clare de Parlament, prin lege, a criteriilor de evaluare a performanțelor procurorului general”, a menționat astăzi Țurcan, într-o conferință de presă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md