Guvernul alocă 200 de milioane de lei pentru susținerea antreprenoriatului și modernizarea infrastructurii în Moldova


Guvernul va aloca 200 de milioane de lei din Bugetul +PLUS pentru susținerea antreprenorilor și dezvoltarea infrastructurii industriale, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).
Fondurile provin dintr-un ajutor generos de 1,9 miliarde de euro oferit Republicii Moldova de Uniunea Europeană, destinat reducerii decalajelor economice și accelerării procesului de aderare.
Aproximativ 85 de milioane de lei vor fi destinați consolidării Fondului de Garantare a Creditelor, cu scopul de a spori accesul întreprinderilor mici și mijlocii la finanțare.
Pe de altă parte, 100 milioane de lei vor susține diverse programe de granturi implementate de ODA:
- Programul de sprijinire a dezvoltării IMM-urilor în sectorul turismului;
- Programul de retehnologizare și creștere a eficienței energetice pentru IMM-uri;
- Programul START pentru TINERI;
- Programul de susținere a antreprenoriatului feminin;
- Programul de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+2”.
Alte 15 milioane de lei vor fi alocate pentru a dezvolta Platforme Industriale Multifuncționale, în vederea atragerii de investiții în sectoarele cu valoare adăugată.
„Acesta este sensul Planului de Creștere: să aducem mai aproape nivelul de trai, infrastructura și oportunitățile din Republica Moldova de cele din Uniunea Europeană. Aceste 200 de milioane de lei vor merge direct în economie – în fabrici mai moderne, afaceri locale mai competitive și locuri de muncă mai bine plătite”, a declarat Doina Nistor, viceprim-ministră, ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Anunțat de Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul vizitei sale la Chișinău pe 10 octombrie 2024, Planul de Creștere vizează accelerarea reformelor și investițiilor necesare pentru apropierea Republicii Moldova de aderarea la Uniunea Europeană.
Planul prevede construcția de drumuri, poduri și spitale, dezvoltarea infrastructurii feroviare. De asemenea, implică sprijin financiar pentru afaceri, atragerea de investiții, finalizarea și demararea unor noi linii electrice, alături de numeroase alte proiecte majore.
Mai mult decât atât, acest plan va contribui la îmbunătățirea accesului la Piața Unică a Uniunii Europene prin facilitarea comerțului și a conexiunilor de transport, integrarea în piața energetică și digitală europeană.









































































