21:19:19 14.09.2024
Stiri

Greșeala pe care o facem toți atunci când bem LAPTE

Actualitate 14.08.2024 15:29 Vizualizări668 Autor: ZiarulNational
Greșeala pe care o facem toți atunci când bem LAPTE


Majoritatea adulților din întreaga lume sunt intoleranți la lactoză, ceea ce înseamnă că, odată ce au fost înțărcați, și-au pierdut treptat capacitatea de a consuma lapte de animale și anumite alte produse lactate fără a avea probleme digestive.

Totuși, majoritatea persoanelor de descendență europeană, în special cele din nordul și centrul Europei, sunt capabile să digere laptele și în perioada adultă. De ce beau oamenii lapte? Această toleranță la lactoză se consideră că i se datorează unei mutații genetice care duce la o genă dominantă pentru persistența lactazei (enzima lactază descompune zahărul din lapte, lactoza, în intestinul subțire).

Există mai multe teorii cu privire la modul în care această mutație a devenit suficient de comună pentru a persista într-o populație. Una dintre idei are legătură cu foametea și cu laptele lichid.

Cu mii de ani în urmă, înainte de inventarea refrigerării, laptele de la animale s-ar fi transformat rapid în iaurt în clima caldă, permițându-le oamenilor intoleranți la lactoză să consume un aliment nutritiv și bogat în calorii (bacteriile descompun lactoza în iaurt, astfel încât chiar și persoanele intolerante la lactoză pot să-l consume de obicei).

Însă în climatul răcoros care predomină în nordul Europei, laptele ar fi rămas proaspăt mai mult timp, fără a fermenta în iaurt. În perioadele de foamete, oamenii disperați ar fi putut consuma laptele și, fiind incapabili să digere lactoza, ar fi suferit de diaree, posibil murind din cauza combinației dintre foame și efectele intoleranței la lactoză.

Cei câțiva norocoși din populație care aveau mutația lactazei ar fi supraviețuit cu ajutorul nutriției suplimentare oferite de lapte și le-ar fi transmis apoi gena pentru persistența lactazei urmașilor lor. Este posibil ca, după suficiente cicluri de foamete, moarte și supraviețuirea băutorilor de lapte, mutația lactazei să fi devenit mai puțin rară în populație, explică Britannica.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.09.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Secăreanu, cu musca ...

09.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine și cum îi „tort...

06.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Ouăle” serviciilor ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md