16:07:40 07.12.2019
 
Stiri

Germania cere Rusiei restituirea „trofeelor culturale” ale URSS

Știri 20.12.2018 12:19 Vizualizări3782 Autor: Ziarul National
Germania cere Rusiei restituirea „trofeelor culturale” ale URSS Pagina de Rusia

Germania a cerut din nou Rusiei să restituie valorile culturale transferate în URSS de pe teritoriul german după cel de-al Doilea război mondial. Reprezentantul special al președintelui rus Mihail Șvîdkoi consideră că, în contextul actual al sancțiunilor UE, Berlinul trebuie să-și ia gândul de la această idee, scrie Izvestia.

Cererea Germaniei a fost transmisă de Biroul însarcinatului pentru cultură al guvernului german, condus de Monika Grütters. În același timp, Berlinul și-a exprimat disponibilitatea de a continua negocierile privind returnarea în Rusia a obiectelor de patrimoniu rusesc, care se află în prezent pe teritoriul Republicii Federale Germania.

Printre valorile culturale strămutate în URSS se află colecția de la Troia a lui Heinrich Schliemann, împărțită între Muzeul „Pușkin” și Ermitaj, colecția Eberswalde, precum și mii de obiecte și ornamente unice de aur care datează din secolul al IX-lea î.Hr.

„Guvernul federal german își continuă eforturile pentru a ajunge la o soluție pașnică în problema repatrierii patrimoniului cultural și va insista asupra discuțiilor cu reprezentanții guvernului rus”, a declarat biroul de cultură și mass-media din Germania. Obiectele culturale care încorporează realizările remarcabile ale națiunii și fac parte din istoria și identitatea sa nu ar trebui să fie folosite ca compensații pentru pierderile militare.

Biroul face trimitere la acordurile internaționale, în special la Conventia de la Haga din 1907, și a reamintit că, în 2017, unele opere de artă rusești s-au întors din Germania în Rusia. Cea mai mare parte dintre acestea sunt picturi capturate de armata germana în 1944 din Palatul Gatcina, transmite Pagina de Rusia.

Reprezentantul special al președintelui Federației Ruse, Mihail Șvîdkoi, a declarat pentru Izvestia că Moscova nu va discuta această chestiune până la normalizarea dialogului politic cu Berlinul. „În condițiile actuale, când Rusia se află sub regimul european de sancțiuni, când nu există atmosferă reală de încredere între țări și dialogul politic, este lipsit de sens să organizăm o astfel de negocieri”, a explicat el.

De asemenea, oficialul rus a amintit că Rusia are o lege adoptată în 1998 „Cu privire la valorile strămutate în Federația Rusă ca rezultat al celui de-al Doilea război mondial și consecințele sale”, potrivit căreia majoritatea obiectelor artistice strămutate în Rusia sunt considerate patrimoniu cultural al Federației Ruse și nu pot fi transferate în alte țări.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2019 09:24 Nicolae Negru Cazul Filat: de la statul capturat la...

05.12.2019 16:01 Ziarul National Victor Chirilă // Ministrul de Extern...

04.12.2019 15:09 Ziarul National Victor Munteanu // Adevărații regizor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md