20:31:50 15.05.2025
Stiri

Georgia în NATO? S-ar putea întâmpla săptămâna viitoare

Știri 26.08.2014 11:34 Vizualizări1191
Georgia în NATO? S-ar putea întâmpla săptămâna viitoare georgianpress.ru

Pe 25 iunie, Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a anunțat că, la summitul NATO ce va avea loc pe 14 septembrie, nu se va pune problema extinderii. Mai mult, Rasmussen a anunțat că Georgia nu va intra în procedura mecanismului pe care NATO o folosește pentru a formaliza candidatura unei țări care vrea să devină membru. În schimb, Georgiei i s-a oferit un pachet consistent de soluții prin care NATO să o atragă și mai aproape. Pe de altă parte, Barack Obama va fi primul președinte al SUA care nu va extinde granițele NATO în timpul exercițiului mandatului său, scrie europolitics.ro.

Pe măsură ce atenția comunității internaționale se concentrează pe Ucraina, Vestul nu știe ce să facă cu Georgia, care este o altă țară ce se zbate între Europa și Rusia. După invazia Rusiei din 2008 și ocuparea a 20% din teritoriul Georgiei, armata țării a trecut printr-o serie de transformări. Georgia a contribuit cu un contingent militar însemnat în teatrele de război din Irak și din Afganistan, chiar cel mai însemnat dintre toți membrii NATO.

Georgia a primit la summitul NATO din 2008 ținut la București promisiunea că, în viitor, va dobândi calitatea de membru. Dar nu toți membrii Alianței Nord-Atlantice au încurajat această decizie. Și aici este vorba despre acei membri NATO care nu au relații senzaționale cu Rusia.

Foarte mulți membri NATO sunt convinși că, dacă Georgia va fi acceptată, atunci Rusia va declanșa, automat, un război pentru Osetia de Sud și Abhazia. Pentru a-și demonstra angajamentul față de drumul spre NATO, Georgia nu a întreprins nicio acțiune militară pentru a redobândi teritoriile ocupate de Rusia.

Situația Georgiei este extrem de complicată. Recent, a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar a stârnit controverse atunci când fostul președinte, Mihail Saakashvilli, a fost pus sub acuzare de justiția georgiană pentru abuz de putere. Unii oficiali UE cred că decizia este motivată politic. Pentru a amâna situația Georgiei, Europei îi este simplu. Instituțiile UE au emis o declarație în care s-a precizat că tratatul de asociere presupune și un sistem judiciar independent. Europa înoata prin această mare de probleme și încearcă să nu afecteze și mai tare Moscova. Nici NATO și nici UE nu vor să strice și mai tare această frontieră fragilă între Europa și Rusia, formată din Ucraina, R. Moldova și Armenia.

Summitul NATO ce va avea loc în Țara Galilor în perioada 4-5 septembrie va avea, pe agenda sa, situația Georgiei. Este foarte probabil ca liderii NATO să anunțe că vor susține Georgia, dar nu și accederea sa în acest club select.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte