Gaze de la ruși pentru Transnistria: „De ce Moldovagaz nu cere de la Gazprom reducerea volumelor livrate pentru luna aprilie? Transnistria nu are acum nevoie de 170 mln. m3 pe lună. Regiunea separatistă își face rezerve?”


SA „Moldovagaz” a anunțat astăzi prețuri mai mici la gazele naturale livrate de „Gazprom” în luna aprilie regiunii transnistrene, însă nu și un volum mai mic de gaze.
Fostul vicepreședinte al Parlamentului de la Chișinău, Alexandru Slusari, atrage atenția că regiunea separatistă nu are nevoie de 170 de milioane de metri cubi de gaze pe lună, odată ce sezonul de încălzire s-a terminat.
Politicianul presupune că Transnistria ar putea să-și creeze rezerve de gaze pentru a sfida Chișinăul și întreabă „Moldovagaz” de ce nu solicită reducerea volumelor livrate pentru luna aprilie.
„Malul drept în continuare nu va procura gazele naturale de la „Gazprom”. Vom avea un preț mai mic de la „Energocom”. Din păcate, cu mare întârziere se produce această micșorare de preț. Dar apare întrebarea de ce „Moldovagaz” nu cere de la „Gazprom” reducerea volumelor livrate pentru luna aprilie? Am ieșit din iarnă și sezonul de încălzire s-a terminat. Transnistria nu are acum nevoie de 170 mln. m3 pe lună. Oare cineva are grijă ca regiunea separatistă să facă rezerve de gaz și să aibă poziții mai forte în raport cu Chișinăul?”, întreabă Slusari.
Amintim că președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat astăzi că această comoanie va „procura”, în luna aprilie curent, gaze naturale de la „Gazprom” cu 673 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Potrivit lui Ceban, întregul volum de achiziție de la compania rusească va fi livrat regiunii transnistrene, care nu plătește acest serviciu al rușilor.
Amintim că, în decembrie 2022, „Gazprom” a decis unilateral să reducă cu 60 la sută livrările de gaze către R. Moldova, deși contractul semnat în toamna anului 2021 prevedea asigurarea cu volumele necesare atât a malului drept, cât și a celui stâng. Ulterior, autoritățile de la Chișinău și cele de la Tiraspol au ajuns la o înțelegere în privința cedării întregului volum de gaze de la „Gazprom” malului stâng al Nistrului în schimbul livrării de energie electrică pe malul drept de către centrala de la Cuciurgan.















































































