Furtună în Marea Baltică: Intervenția Poloniei după observația unei nave rusești suspecte lângă un cablu electric submarin


Armata Poloniei a intervenit după ce o navă a „flotei-fantomă” rusești a fost observată realizând manevre suspecte în apropierea unui cablu electric submarin. Acest cablu leagă Polonia de Suedia. Premierul polonez, Donald Tusk, a anunțat miercuri acest incident.
„O navă rusă din «flota din umbră» acoperită de sancțiuni a efectuat manevre suspecte aproape de cablul electric dintre Polonia și Suedia”, a scris premierul Donald Tusk pe X. „După intervenția armatei noastre, nava a navigat către unul dintre porturile rusești”, a precizat el. Termenul „flota din umbră” se referă la navele folosite de Rusia pentru a transporta petrol, arme și cereale, sfidând sancțiunile internaționale impuse după invazie.
Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că un zbor de patrulare a speriat nava, în timp ce nava ORP Heweliusz a Marinei poloneze s-a îndreptat către locul incidentului. Viceamiralul Krzysztof Jaworski, comandantul componentei maritime a armatei Poloniei, a declarat că petrolierul respectiv se numea „Sun” și găsea sub pavilionul Antigua.
Ambasada Rusiei la Varșovia nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii. NATO a întărit securitatea în Marea Baltică după o serie de incidente care au dus la avarierea cablurilor electrice, legăturilor de telecomunicații și conductelor de gaze, în urma invaziei ruse din Ucraina în februarie 2022. Moscova a negat în trecut implicarea în sabotajele submarine, afirmând că Occidentul folosește astfel de acuzații pentru a-i restricționa exporturile de petrol pe mare.
Cablul submarin de 600 de megawați leagă coasta suedeza, lângă Karlshamn, de orașul Ustka din nordul Poloniei, permitând ambelor rețele să se bazeze pe livrări transfrontaliere când electricitatea este mai ieftină în celălalt sistem. Un purtător de cuvânt al operatorului polonez de rețea PSE a declarat că funcționarea cablului nu este perturbată. Datele PSE arată că peste 600 de megawați curgeau spre Suedia prin cablu la ora 11.30 GMT (14.30, ora României).
„Acest incident ilustrează pericolele vremurilor actuale și gravitatea situației din Marea Baltică”, a comentat ministrul Kosiniak-Kamysz la o conferință de presă. „De când Suedia și Finlanda au aderat la Alianța Nord-Atlantică, Marea Baltică a devenit o zonă maritimă cheie, unde se înregistrează cele mai dese incidente legate de ruperea cablurilor și sabotaj”. El a promis un „răspuns ferm” din partea Poloniei și a NATO la orice atac asupra infrastructurii Mării Baltice. Paza de coasta a Suediei a refuzat să comenteze, precizează Reuters.









































































