FOTO, VIDEO // Trei TENORI ieșeni și trei SOPRANE din R. Moldova, spectacol extraordinar la Chișinău, pentru a marca 20 de ani de la fondarea Institutului Cultural Român: „Aici trăiesc români, aici se creează cultură românească”


Celebrii tenori din România Florin Guzgă, Andrei Fermeșanu și Andrei Apreotesei au ridicat, sâmbătă-seară, publicul de la Chișinău în picioare și au fost aplaudați la scenă deschisă, mai ales atunci când au interpretat, la final, „Hora Unirii”.
Aceștia au evoluat alături de sopranele originare din R. Moldova Natalia Tanasiiciuc, Lilia Istratii și Anastasia Cușnir, pentru a marca 20 de ani de la fondarea Institutului Cultural Român (ICR) și 13 ani de activitate a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, în cadrul spectacolului „Cei cu inima română!”.
Cei Trei Tenori Ieșeni, care au interpretat arii celebre de operă în formatul celor Trei Tenori din perioada anilor '90, constituit din italianul Luciano Pavarotti și spaniolii Plácido Domingo și José Carreras, au fost acompaniați de Orchestra Simfonică și Corul Teatrului Național „Maria Bieșu”, sub bagheta maestrului Daniel Jinga, directorul Operei Naționale din București.
Prezent la evenimentul de la Chișinău, Liviu Jicman, președintele ICR, a dat asigurări că instituția pe care o conduce va fi alături în continuare de „toți creatorii din R. Moldova”.
Potrivit lui Liviu Jicman, trupa Teatrului Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău va pleca în curând într-un turneu european, cu sprijinul ICR, în cadrul căruia va prezenta spectacolul „Dosarele Siberiei”.
Monica Babuc, directorul ICR „Mihai Eminescu” de la Chișinău, a declarat, la rândul său, că Institutul Cultural Român este cea mai importantă instituție de diplomație culturală a statului român. Sprijinul acordat oamenilor de creație din R. Moldova este „specific”, în comparație cu cel oferit românilor de pretutindeni, fiindcă „aici trăiesc români, aici se creează cultură românească”, iar misiunea ICR este de a sincroniza cultura de aici cu cea din România, astfel încât Prutul să nu mai fie „Prut trup rupt” (Vasile Romanciuc).
Monica Babuc a adăugat că publicul de la Chișinău, „rupt de rădăcini”, a fost privat de dreptul de a vedea cele mai bune spectacole create de-a lungul anilor în România și și-a exprimat speranța că cetățenii din R. Moldova vor putea vedea acasă, de-acum încolo, cu sprijinul ICR, cei mai importanți artiști din dreapta Prutului.
Menționăm că în cadrul spectacolului au fost proiectate mesaje de felicitare ale mai multor personalități din R. Moldova, care dezvoltă proiecte cu sprijinul Institutului Cultural Român, printre acestea numărându-se Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Tudor Zbârnea, directorul general al Muzeului Național de Artă al Moldovei, Petru Hadârcă, directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Chișinău, Svetlana Bivol, directorul general al Filarmonicii Naționale, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Republicii Moldova etc.
Totodată, la eveniment au participat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, dar și maestrul Eugen Doga.
Menționăm că ICR susține proiecte culturale importante din R. Moldova, precum Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, Festivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI, Festivalul „Cronograf” etc.









































































