14:09:46 03.12.2024
Stiri

FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști

Actualitate 23.11.2024 08:27 Vizualizări2118 Autor: Irina Nechit
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști
Scenă din spectacolul „Țara visătorilor”, trupa „Ghioceii” din Mingir

Arta teatrală își găsește un teren fertil pentru a se dezvolta nu doar în capitală sau în centre urbane, dar și la țară. Una dintre cele mai apreciate trupe de teatru pentru copii din R. Moldova, cea din satul Mingir, raionul Hâncești, cu denumirea sugestivă „Ghioceii”, este fondată și condusă de regizorul Mihail Sîrbu. Micii actori mingireni adună premii la festivaluri naționale și internaționale, se vorbește în mediul nostru teatral de „fenomenul Ghioceii”, trupei i-a fost acordat titlul de colectiv model, iar de curând a împlinit 33 de ani.

Succesul trupei găzduite de Gimnaziul Mingir i se datorează, înainte de toate, lui Mihail Sîrbu, un regizor care de câteva decenii construiește, cu pasiune și perseverență, o platformă de lansare a tinerelor talente, pregătindu-le pentru scena profesionistă. Născut în satul Mingir, Mihail Sîrbu are convingerea că teatrul e o artă care ne vindecă, ne întărește și ne ajută să trăim.


Mihail Sîrbu, regizor, fondator al Teatrului pentru Copii și Tineret „Ghioceii” din satul Mingir, raionul Hâncești

Mihail Sîrbu: „Să mergi acolo unde te cheamă sufletul”

„Sunt îndrăgostit de teatru din copilărie, de când veneau spectacole în sat. Vedeam aceste spectacole, iar a doua zi le reproduceam prin mahala cu prietenii, textul îl improvizam noi”, povestește Mihail Sîrbu.

„Părinții își doreau mult să fiu agronom. I-am ascultat, fiind un copil ascultător. Am intrat la Institutul Agricol, am făcut un an de zile, după care mi-am spus: Stai, Mihaile, locul tău nu e aici, trebuie să mergi acolo unde te cheamă sufletul. Și am mers la Colegiul de Arte din Soroca, apoi la facultate. Doar din vocație poți face teatru, de pe scenă transmitem idei, emoții, aspirații luminoase. E important să mergi fericit la lucru și să te întorci seara fericit acasă. Trebuie să-ți pui un scop și să-l atingi”, afirmă regizorul îndrăgit de discipolii săi.

Superficialitatea nu are ce căuta în metoda sa de predare, regizorul-pedagog știe să aleagă texte captivante la care se lucrează migălos, iar personajele prind contur pe scenă după multe exerciții de dicție, de vorbire scenică, de logică, de coregrafie, astfel copiii deprind tehnica actoricească și sunt fascinați de crearea unui rol.


Mihail Sîrbu la Forumul Național al Culturii

Trupa „Ghioceii” are în palmares mențiuni și premii dintre care amintim de Trofeul Festivalului-Concurs Național al Teatrelor de Amatori „Vasile Alecsandri” de la Bălți, de premii câștigate la Festivalul International de Teatru „G.V. Birlic” din Fălticeni, România, „Ghioceii” au participat și la Festivalul de Teatru „Radu Stanca” de la Sebeș, România, la Festivalul „Primăvara teatrală” din Cahul și la alte competiții între trupe pentru copii și tineret.

Menționăm de asemenea, că în satul Mingir se desfășoară Festivalul-Concurs „Rampa Teatrală”, ajuns la ediția a V-a, organizat de Consiliul Raional Hâncești, Direcția Cultură și Turism Hâncești în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial și Primăria Mingir.

„Ghioceii” oferă publicului reprezentații dinamice, încărcate de entuziasm

Trupa „Ghioceii” oferă publicului reprezentații dinamice, colorate, încărcate de energie și entuziasm. Mihail Sîrbu pune în scenă nu doar basme, piese pentru copii, spectacole cu tentă folclorică, dar și piese din dramaturgia națională și din cea universală, trupa având în repertoriu și spectacole realizate în baza unor cărți de proză (cu aceste reprezentații participă la Campania Națională „Să citim împreună”), scenariile, dramatizările fiind scrise tot de Mihail Sîrbu.

Unul dintre discipolii lui Mihail Sîrbu este Marin Lupanciuc, actor la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. Marin Lupanciuc a absolvit secția de Arta actorului a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest, Timișoara. El este câștigătorul Premiului pentru cel mai bun actor în ediția a XXIV-a a Galei HOP din România și a fost nominalizat la Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal la Gala UNITER 2024, pentru rolul Ben Ivănescu din spectacolul „Exod” de Marius Ivaškevičius, regia Oskaras Koršunovas.

Marin Lupanciuc ține să-și exprime recunoștința față de cel ce i-a cultivat dragostea de teatru din copilărie: „Îi mulțumesc lui Mihail Sîrbu, care mi-a împărtășit teatrul și mi-a arătat cât de frumos e omul”.


Teatrul „Ghioceii”, grupa mică

Discipolii lui Mihail Sîrbu ajung în teatre profesioniste

Și tânărul actor Vlad Ropot, de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău e un fost elev al lui Mihail Sîrbu. Pentru Vlad Ropot, regizorul de la Mingir e „profesor, prieten, părinte, OM”.

„Dumnealui mi-a oferit tot ce a avut mai bun, din punct de vedere educațional și profesional. În primul rând, responsabilitatea și omenia. M-a descoperit din clasa a 9 -a. Primul meu rol în trupa de teatru „Ghioceii” a fost Ion, fiul cel mic din „Soacra cu trei nurori”. Au urmat Meșterul Manole din „Mănăstirea Argeșului”, Hlestacov din „Revizorul” de Gogol, Sărsăilică din „Dănilă Prepeleac” și alte roluri. Timp de 33 de ani, multe generații au făcut parte din trupa „Ghioceii”, toți acești copii au învățat valorile general umane, respectul față de profesia pe care o avem, să iubim ceea ce facem, să avem încredere în noi. Cu ajutorul dumnealui am descoperit actoria, dumnealui mi-a recomandat să-mi fac studiile la AMTAP”, a spus Vlad Ropot pentru Ziarul NAȚIONAL.


Trupa „Ghioceii” la Gala „Să citim împreună”, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”

Profesia de actor au îmbrățișat-o, la îndemnul regizorului, și elevele sale Elena Mocanu, Ecaterina Bozianu. De asemenea, discipolii săi Cătălina Varaniță, Sergiu Vâzdoagă, Ilie Pîrlog sunt la ora actuală studenți la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, în clasa lui Anatol Durbală.


Mihail Sîrbu cu discipoli ai săi premiați la Festivalul „G. Birlic” din Fălticeni, România

Viața culturală din Republica Moldova ar fi incompletă fără activitatea inspirată, intensă, caracterizată de originalitate și prospețime, a unor oameni dedicați artei și procesului educațional, precum este Mihai Sîrbu. Recent, i-a fost decernat titlul de Maestru în Artă. Arta copiilor din „Ghioceii” are un efect terapeutic și o valoare inestimabilă, chiar un rol civilizator. Profesionist al artelor scenice, talentat regizor și om de teatru, înzestrat cu har pedagogic, domnia sa a ales să meargă pe un drum nebătătorit în domeniul atât de precar al culturii, livrând produse artistice inedite, create în satul natal.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva României...

29.11.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Bun pentru România, ...

25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md