22:04:07 06.12.2022
Stiri

FOTO // „Senatorul melcilor” a deschis Zilele Filmului Românesc la Chișinău. Marele actor Dorel Vișan, prezent la proiecție, la cei 85 de ani ai săi: „Eu pentru dumneavoastră am venit”

Actualitate 23.09.2022 11:20 Vizualizări946 Autor: Ziarul National
FOTO // „Senatorul melcilor” a deschis Zilele Filmului Românesc la Chișinău. Marele actor Dorel Vișan, prezent la proiecție, la cei 85 de ani ai săi: „Eu pentru dumneavoastră am venit”
Criticul de film Ionuț Mareș și actorul Dorel Vișan


Cea de-a opta ediție a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) a fost lansată joi la Chișinău cu proiecția filmului „Senatorul melcilor”, în regia lui Mircea Daneliuc, la Gala de deschidere fiind prezent însuși eroul principal – maestrul Dorel Vișan, care avea să mărturisească, la cei 85 de ani ai săi, publicului care a umplut sala de la Cineplex-Loteanu: „Eu pentru dumneavoastră am venit”.

Filmul, realizat în anul 1995, rămâne actual oriunde în lume, fiindcă, a declarat Dorel Vișan la discuțiile cu spectatorii de după proiecție, este „un adevăr de viață zguduitor care se întâmplă în fiecare zi”.

Aleși în funcții o dată la patru ani să rezolve problemele oamenilor (în cazul dat un conflict etnic ce culminează cu câteva omoruri și cu incendierea unui sat întreg undeva în județul Mureș – n.r.), demnitarii preferă să-și vadă de „imaginea”, confortul și beneficiile proprii.

„Mulți senatori își dau seama că ceva nu e bine, dar nu pleacă de la senate. Stau și suferă”, a amuzat audiența maestrul Vișan.

Tot el a descifrat și metafora melcilor din filmul lui Daneliuc care reprezintă un „simbol al lucrurilor care încetinesc, încetineala de a schimba lucrurile”.

„Sper să nu mă regăsiți în trăsăturile personajului”, a exclamat președinta Senatului de la București, Alina Gorghiu, prezentă la Gala de deschidere a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău.

Oficialul din România a felicitat organizatorii ZFR și a dat asigurări că statul român va susține astfel de evenimente culturale, dar și industria cinematografică, unde este nevoie de investiții, inclusiv în infrastructură și producție.

Secretarul de stat de la Departamentul pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, a remarcat faptul că, în afară de Chișinău, filmele românești premiate la festivaluri prestigioase vor putea fi văzute și în alte cinci orașe din R. Moldova (Bălţi, Soroca, Nisporeni, Călăraşi şi Cahul), fapt pentru care festivalul ar trebui să-și schimbe denumirea – „Zilele Filmului Românesc în R. Moldova”.

CITIȚI și Președintele Senatului României, Alina Gorghiu, la inaugurarea Zilelor Filmului Românesc de la Chișinău: „R. Moldova şi România au ajuns la un nivel de colaborare extraordinar nu doar cultural, ci şi politic, diplomatic”

În total, peste 20 de filme românești, inclusiv șapte noi, care au strâns premii la cele mai importante festivaluri, precum Veneţia, Cannes sau San Sebastian, vor putea fi văzute până duminică, 25 septembrie, de către publicul din capitală.Criticul de film Ionuț Mareș a prezentat, de pe scena Cineplex-Loteanu, un scurt rezumat al filmelor românești puse gratuit la dispoziția publicului din stânga Prutului, intrigându-l să asiste inclusiv la nașterea „unei noi generații de cineaști români”, precum Octav Chelaru („Balaur”) sau Ștefan Constantinescu („Om câine”).

Ionuț Mareș a mai declarat că cele trei filme din secțiunea FOCUS din acest an – „Senatorul melcilor” și „Iacob”, ambele regizate de Mircea Daneliuc, dar și „O lacrimă de fată” în regia lui Iosif Demian - nu sunt dedicate doar marelui actor Dorel Vișan, care a jucat în peste 90 de filme ale tuturor marilor regizori români, dar și un omagiu pentru Mircea Daneliuc, care și-a dorit să ajungă la Chișinău, dar nu l-au lăsat problemele de sănătate și vârsta sa înaintată.

Prezent la Gala de deschidere a celei de-a opta ediții a Zilelor Filmului Românesc, Narcis Afrăsinei, vicedirector al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, a declarat că instituția pe care o reprezintă va susține în continuare acest festival, reprezentând un „garant al calităţii produsului cultural romanesc”.

Descrierea fiecărui film prezentat gratuit la Chișinău o puteți vedea AICI.

ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și casa de producţie ROVA FILM din România, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.12.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simion vrea să placă...

02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md