06:17:14 21.04.2019
 
Stiri

FOTO // Insula fantomă din Japonia. De 40 de ani, NIMENI nu s-a întors aici

Reportaj 23.04.2017 12:01 Vizualizări1936 Autor: Ziarul National
FOTO // Insula fantomă din Japonia. De 40 de ani, NIMENI nu s-a întors aici Sursa: realitatea.net

Nu are mai mult de 500 de metri lungime, dar a fost un oraș înfloritor, altădată. Acum, Hashima este un loc abandonat, care le da multora fiori de teamă.

Altădată locul cel mai dens populat din lume (83,5 locuitori/km2), insula japoneză Hashima este astăzi un loc abandonat care le dă multora fiori de teamă.

A fost cândva un oraș foarte dinamic, însă în decurs de numai 40 de ani toți locuitorii l-au părăsit, lăsând timpul să „lucreze” asupra lui încet și sigur, iar vegetația sălbatică să pună stăpânire peste tot.

La începutul secolului XIX, această insulă, cunoscută în Japonia și sub numele Gunkanjima, era încă nelocuită. La sfârșitul aceluiași veac, Mitsubishi a curățat-o și a decis să instaleze acolo mina sa de lucru, în special pe minerii care lucrau în extracția de cărbune. Astfel, până în anii 1930 Hashima a prosperat și s-a extins până la proporțiile actuale, devenind o insulă semiartificială.

Dezvoltarea a continuat până în anii 50–60 ai secolului trecut, când peste 5.000 de oameni locuiau permanent pe numai 6,3 hectare de uscat. Dar crizele petrolului și cărbunelui din anii 70 au marcat declinul insulei, care în 1974 era complet abandonată. Până la finele anilor 2000 a fost interzisă publicului, când a fost redeschisă, după ce s-au efectuat importante lucrări de amenajare.

Hashima seamănă cu un cuirasat (navă de război), de unde și supranumele Gunkanjima („Insula-cuirasat”), dar cu unul devenit spectru imens al unei vechi bătălii urbane. Lungă de 480 metri și lată de 160 metri, ea se situează la numai 15 kilometri de orașul cu destin tragic Nagasaki, găzduind vestigiile primelor mari construcții de beton japoneze.

Vizitatorul ei are senzația aproape fizică a trecerii prin zonă a celor patru cavaleri ai Apocalipsei, dar nu poate să nu constate paradoxul coexistenței terifiantului cu frumosul. Nu întâmplător, aici s-a stabilit reședința secretă a rivalului agentului 007 din episodul seriei James Bond „Skyfall”, scrie Revista magazin.ro. Ideală pentru desenarea unui decor natural pentru filmele despre dezastre planetare, Hashima îi seduce în mod particular pe internauți.

În același timp, turismul a explodat, efectiv aici: numai în 2011, peste 300.000 de persoane au vizitat-o în mod organizat, într-un circuit ghidat de trei ore, din care numai o oră pe insulă. E o atracție profund umană, care exprimă perfect ideea de fascinație a catastrofei, a decrepitului, asimilată cumva cu însuși destinul nostru implacabil.sursa: realitatea.net

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md