08:55:45 23.09.2019
 
Stiri

FOTO, DOC // Dorin Chirtoacă a mers la Moscova pentru a fotografia Pactul Ribbentrop-Molotov în ORIGINAL: „Moscova a recunoscut, în premieră, că în urma semnării pactului NU a eliberat, ci a ocupat Basarabia, Țările Baltice și Polonia de Est”

Politică 23.08.2019 15:30 Vizualizări5749 Autor: Ziarul National
FOTO, DOC // Dorin Chirtoacă a mers la Moscova pentru a fotografia Pactul Ribbentrop-Molotov în ORIGINAL: „Moscova a recunoscut, în premieră, că în urma semnării pactului NU a eliberat, ci a ocupat Basarabia, Țările Baltice și Polonia de Est”

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a mers astăzi, pe 23 august, când se împlinesc 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, la Moscova ca să viziteze o expoziție de la sediul Arhivei de Stat a Federației Ruse.

Acolo, începând cu 20 august și până pe 10 noiembrie 2019, vizitatorii pot merge la o expoziție inaugurată cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe 1 septembrie 1939, și redă inclusiv evenimentele care au urmat.

„Rusia a prezentat Pactul Ribbentrop-Molotov în original și, astfel, a recunoscut, în premieră, că în urma semnării pactului nu a eliberat, ci a ocupat Basarabia, Țările Baltice și Polonia de Est”, spune liderul PL, care a fotografiat documentul și l-a făcut public pe Facebook.

Documentul respectiv arată „cum s-au înțeles URSS și Germania nazistă să împartă Europa de Est, de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

„Din documentele de aici rezultă următoarele:

1. Germania și URSS au negociat din timp, minuțios, la nivel de miniștri și ambasadori, asupra împărțelii, stabilind o linie de demarcație.

2. URSS a propus protocolul secret și a cerut expres Basarabia, Țările Baltice și Polonia de Est (acest lucru este menționat de Hitler în scrioarea sa către Stalin).

3. „Domnii” Stalin și Hitler (cum s-au adresat ei reciproc unul celuilalt) au făcut un schimb de amabilități pe 21 august 1939, prin două scrisori.

4. Ca urmare a semnarii acestui pact de neagresiune, Germania invadează, pe 1 septembrie 1939, Polonia și declanseaza al Doilea Război Mondial. URSS ocupă Polonia de Est.

5. Pe 28 iunie 1940, URSS invadează și ocupă Basarabia. Cu câteva zile mai înainte sunt ocupate și Țările Baltice.

6. Până la 22 iunie 1941, URSS este aliată militară a Germaniei naziste, pe baza pactului din 1939.

7. Aranjentele s-au facut de ambele părți pentru a-și extinde spațiul vital (lebensraum), pe seama altor popoare”, a concluzionat Dorin Chirtoacă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2019 09:15 Nicolae Negru Octavian Țîcu și idila electorală înt...

16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md