16:25:51 23.02.2024
Stiri

FOTO // Cimitirul Eroilor Români din Chișinău, reabilitat cu suportul Consiliului Județean Buzău. Cum va arăta complexul memorial în care sunt înhumați peste 1 600 de ostași

Actualitate 07.06.2023 09:30 Vizualizări1738 Autor: Ziarul National
FOTO // Cimitirul Eroilor Români din Chișinău, reabilitat cu suportul Consiliului Județean Buzău. Cum va arăta complexul memorial în care sunt înhumați peste 1 600 de ostași


Autoritățile din municipiul Chișinău, în colaborare cu Consiliul Județean Buzău, au demarat lucrările de reabilitare a Complexului memorial „Cimitirul Eroilor” de pe bulevardul Decebal 17. Costul de implementare a proiectului este de circa 5 000 000 de lei.

Potrivit Primăriei Chișinău, proiectul prevede reabilitarea trotuarelor existente; amenajarea scuarului în formă semicerc, cu montarea scaunelor și coșurilor de gunoi; reconstrucția scării de acces către Complexul Memorial „Cimitirul Eroilor”, cu reabilitarea balustradei; restaurarea pilonilor și a peretelui de sprijin de pe perimetrul scuarului; crearea locurilor de parcare - paralel bd. Decebal; montarea pavajului tactil pentru orientarea persoanelor cu dizabilități; montarea iluminatului stradal și amenajarea teritoriului adiacent.

Totodată, în centrul scuarului va fi instalat un monument în memoria soldaților căzuți în cele două războaie mondiale.

Pe coloanele de la intrarea în cimitir vor fi aplicate elemente decorative din același material. O astfel de procedură va fi efectuată și pe peretele de sprijin de pe perimetrul scuarului.

Cimitirul militar românesc a apărut în anul 1918. În perioada interbelică, cimitirul a fost amenajat de către Așezământul Național „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor, scrie historia.ro. Tot în aceeași perioadă a fost ridicată și o capelă în memoria legiunii cehe. Intrarea în cimitir avea o arhitectură masivă, cu scări mari și coloane de 10 metri înălțime. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, capela a fost dărâmată, iar terenul ras cu buldozerul. Peste mormintele care mai rămăseseră a fost construit în 1961 Institutul de Pulmonologie şi Ftiziatrie „Chiril Draganiuc”, spital dărâmat la rândul său în 2007. Timp de mai mulți ani Cimitirul Eroilor Români a fost un loc abandonat, pustiu și plin de gunoaie.

Despre cei 1 645 de ostaţi îngropaţi acolo se ştie că 431 dintre ei erau români căzuţi în Primul Război Mondial, 96 de români morţi în cel de-al Doilea Război Mondial, restul fiind militari ruşi, austrieci, cehi, francezi şi polonezi.Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md