04:18:36 29.03.2024
Stiri

FOTO AUDIO // BOGĂTAȘII de la Primăria Chișinău cu interese ascunse

Anticorupție 12.09.2015 10:07 Vizualizări29179 Autor: Mariana Rață


FOTO AUDIO // BOGĂTAȘII de la Primăria Chișinău cu interese ascunse rise.md

TRANSPARENȚĂ // Cine sunt funcționarii de la Primăria Chișinău cu averi și interese ascunse

Sunt bugetari și se plâng de salarii mici, dar dețin în proprietate case și mașini luxoase, iar unul dintre ei a reușit să-și construiască un bloc de locuit.

Ziarul NAȚIONAL a verificat averile și interesele șefilor de direcții din cadrul Primăriei mun. Chișinău și a observat că cel puțin jumătate dintre ei au agonisit proprietăți ce depășesc cu mult veniturile lor oficiale. Unii își ascund afacerile, iar alții au semnat o serie de acte aflându-se în conflict de interese.

Blocul șefului de la asistență socială

Valeriu Negru, șeful interimar al Direcției asistență socială a construit un bloc de locuit cu o suprafață totală de peste 1 000 m.p., pe care nu l-a indicat în ultimele sale declarații de avere. Clădirea are cinci nivele și este situată în sect. Buiucani al capitalei.



La Cadastru, toate cele zece apartamente figurează drept proprietatea funcționarului. De curând, Negru s-a mutat cu traiul în acest bloc, iar restul locuințelor le-a scos în vânzare.

Negru afirmă că nu a declarat imobilul, pentru că nu este încă finalizat. „Acest bloc are mai mulți proprietari. Noi am adunat banii și îl construim împreună, doar că pe terenul cumpărat de mine anterior”, ne-a explicat Negru.

L-am contactat din nou pe Negru, în calitate de potențiali cumpărători. De această dată, șeful de la asistență socială ne-a spus că blocul îi aparține.

Reporter: Bună ziua. Am nevoie de dl. Valera.

Valeriu Negru: Da, eu sunt.

R.: Am fost pe strada V. Coroban și acolo este o casă. Am întrebat de băieți și mi-au spus să vă telefonez pe dvs. Am vrut să întreb despre un apartament cu trei odăi, cam câți metri pătrați are?

V.N.: Este unul la etajul trei și unul la etajul cinci. Cel de la cinci e în două nivele, Penthouse, de 154 m.p., cel de la trei – 104 m.p.

R.:Și cât costă metrul pătrat?

V.N.: La trei – 800 Euro/metrul pătrat, cel de la cinci – 400 Euro și are 4 camere, nu 3 camere: trei dormitoare și un zal (trad. din rusă – sufragerie, n.r.) mare.

R.:În rate putem achita?

V.N.: Noi îl dăm în exploatare acum în septembrie și rate chiar și dacă acceptăm, nu pe mult timp.

R.:Cu cine se încheie contractul?

V.N.:Eu sunt proprietarul, pe mine e înregistrat terenul, apartamentele. Semnăm un ante-contract, pentru că nu e dat încă în exploatare și după – se face contractul de bază și se înregistrează la BTI (din rusă – Cadastru, n.r.).

R.:Cu persoană fizică, da?

V.N.: Da.

R.:Unde ne putem întâlni? Aveți un oficiu?

V.N.:Noi deja ne-am mutat aici în casă. Eu acum sunt acasă aici. Dacă vreți, acum sau diseară… Cel mai bine după cinci.

R.:Dar cum vă spune mai exact?

V.N.:Negru Valeriu.

(audio)

A uitat să declare firma soției

Negru s-a căsătorit cu Inga Donțova, fiica fostului consilier municipal Piotr Donțov. Soția lui Negru a fondat în 2008 compania „Succestur”, împreună cu Igor Goncearov, consulul onorific al Estoniei la Chișinău. Director al companiei este Olga Goncearova, soția consulului, care a deținut funcția de director al Biroului Relații Interetnice în perioada 2004-2009. Principalul gen de activitate al firmei este turismul.

Valeriu Negru afirmă că nu a indicat firma în declarația sa de avere pentru că soția sa nu lucrează acolo. „Firma are alt administrator. Ea nu are treabă acolo. Nu a obținut niciodată dividente din activitatea companiei”, susține funcționarul.

Până nu demult, Valeriu Negru mai deținea în proprietate o casă, de 158 m.p., pe care însă a vândut-o, în data de 25 august 2015, mamei sale, Larisa Negru.

Potrivit experților imobiliari, casa valorează peste 5 milioane de lei. Imobilul a fost construit în perioada 2005-2007, pe când Negru avea doar 21 de ani și era student.

În trecut, vila de lux a fost obiectul unui litigiu dintre Valeriu Negru și tatăl acestuia, Nicolae, în urma căruia, în iunie 2013, Curtea Supremă de Justiție a decis să îl evacueze pe tatăl funcționarului din casă.

Semnează autorizații pentru firma soției

Arhitectorul-șef al capitalei, Ivan Carpov, care deține interimatul la Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, a semnat pe 3 iulie 2014 o autorizație de construcție pentru a ridica un complex de agrement în preajma parcului din str. N. Dimo. Proiectul, avizat prin semnătura lui Carpov, a fost elaborat de firma soției sale, „Axis Mundi”. Compania a fost fondată în 2003, iar Ivan Carpov a fost angajat al acestei firme până în 2013.

Beneficiar al viitoarei construcții de agrement este firma „Agro-Engineering” SRL, fondată de o altă companie, „Moldprodinvest”, al cărei unic fondator este Aurica Răducan, soția fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, deputatul democrat Marcel Răducan.

Ivan Carpov: „Eu sunt singura persoană din cadrul primăriei care poate semna certificatele urbanistice și autorizațiile de construcție. Doar în cazul în care sunt în concediu medical sau de odihnă, poate semna adjunctul meu. În această situație, ce ar trebui să fac? Să închidem firma care activează din 2004?”

În anul 2013, Carpov indică în declarația sa de avere că soția sa a obținut dividende în valoare de 815 mii de lei de la firma „Axis Mundi”.

Cum trăiește arhitectorul-șef al capitalei

Soții Carpov locuiesc într-o o vilă situată în preajma Parcului „Valea Morilor” și mai dețin în proprietate un garaj, un teren pentru construcții și două automobile, dintre care un „Lexus GX”, cumpărat în 2006.

Vila de 242 m.p., valorează, conform ultimei estimări din 2005, 1,5 milioane de lei. Pe piață, o astfel de casă s-ar vinde, potrivit experților imobiliari, cu cel puțin 7 milioane de lei.

Garajele șefului de la transport public

Igor Gamrețki, care de mai bine de doi ani este șef al Direcției transport public și căi de comunicație, investește în garaje. În aprilie 2015, funcționarul și omul de afaceri Andrei Talmazan a înregistrat la Cadastru dreptul de proprietate asupra mai multor garaje de pe str. Milano din capital, estimate la 430 de mii de lei. Garajele, care au o suprafață totală de 105 m.p., au fost construite ilegal pe teritoriul unui parc din sect. Buiucani, legalizate ulterior printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție. În 2012, Gamrețki a mai construit încă un garaj de 93 m.p. pe str. E. Coca.

În 2014, acest garaj a fost gajat pentru un credit de peste un milion de lei, deși valoarea cadastrală a imobilului este de 119 mii lei.

Și-a ridicat casa fără autorizație

Șeful Direcției construcții capitale, Roman Sofroni, fratele deputatei liberale Mihaela Iacob, indică în declarația de avere pentru anul 2012 că deține în proprietate o casă de 113 m.p., pentru care a obținut autorizația de construcții în 2011.

„E adevărat că am luat autorizația mai târziu, dar am început lucrările de construcții încă în 2004, pe când nu eram încă la Primărie”, ne-a explicat funcționarul.

Sofroni mai declară două apartamente, unul obținut prin donație și altul, de 97 m.p., cumpărat de familia Sofroni tot în 2012. „Apartamentul este achiziționat în baza contractului de investiții și îl achităm în rate”, spune șeful de la construcții capitale.

Casa și apartamentul de 97 m.p., care valorează fiecare câte 800 de mii de lei, au intrat în proprietatea soților Roman Sofroni și Diana Brega (fiica deputatului liberal Gheorghe Brega – n.r.) în perioada în care acesta activa la primărie, unde fusese numit în funcția de șef de Direcție în noiembrie 2009. Diana Brega este șefa secției consultativă din cadrul Institutului Oncologic, unde de asemenea lucrează de mai mulți ani.

Salariul cumulat al celor doi soți, în anul 2012, a constituit 123 de mii de lei. Soții Sofroni nu indică faptul că ar avea datorii sau afaceri. Astfel, pentru cele două locuințe, cei doi ar fi avut nevoie să adune bani cel puțin 16 ani.

Anul trecut, Diana Brega a fondat un SRL, „George-DB”, specializat în vânzarea băuturilor alcoolice și a produselor de tutun.



Firma își are sediul în apartamentul mai vechi al Dianei Brega, primit prin donație în 1999 de la o rudă.

Interesele ascunse ale lui Moldovanu

Anul acesta, Comisia Națională de Integritate a constatat un conflict de interese în cazul lui Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate, la darea în locațiune a unui bloc al Spitalului municipal pentru copii nr. 1, companiei „Medclinic Internațional”, în care fiica sa era co-fondatoare.

Firma, înregistrată pe 6 noiembrie 2014, a depus, a doua zi de la creare, un demers prin care a solicitat transmiterea în arendă a două etaje din incinta spitalului pentru amplasarea unei clinici. Consiliul Municipal Chișinău a aprobat cererea. Spațiul cu suprafața de 465 de m.p. a fost dat în chirie pentru o perioadă de 25 de ani. Prețul de arendă este de doar 247 de lei pentru m.p. pe an. Peste două luni, Cristina Moldovanu s-a retras din firmă.

Printre genurile de activități declarate de această companie în actele de înregistrare se numără, pe lângă serviciile de asistență medicală, activitate farmaceutică și comerțul produselor alimentare, a băuturilor și a produselor din tutun.

În prezent, în blocul spitalului, lucrările de reparație sunt în toi.

Mihai Moldovanu este co-fondator a două firme. „Agrovas-impex”, specializată în creşterea păsărilor, porcinelor, în comerţul cu ridicata a băuturilor şi produselor din tutun, şi „Avisalim”, specializată în culturi agricole şi creşterea animalelor. În „Agrovas-impex”, Moldovanu îl are în calitate de asociat pe proaspătul vicepretor interimar al sectorului Centru, Vasile Urîtu, numit în funcție în iulie 2014, anterior angajat al Cancelariei de stat, dar și pe Victor Putin.

Soţia sa este co-fondatoare a unei agenții de pază „Pajura Imperială”. Ceilalți doi asociați ai firmei sunt Lilian Belibov, vicedirectorul Centrului Naţional de Expertize Judiciare de pe lângă Ministerul Justiţiei, și Anatolie Adam.

Firma a fost fondată în 2011. Cu toate acestea, Mihai Moldovanu nu a indicat-o niciodată în declarația de avere.

Jurist la primărie cu avere de milioane

Șefa Direcției juridice din cadrul Primăriei Chișinău, Diana Gurschi, a achiziționat, în perioada 2011-2013, proprietăți de peste un milion și jumătate de lei. Asta deși funcționara, angajată în cadrul primăriei din octombrie 2007, are un salariu lunar de circa 6700 de lei.

Potrivit declarației de avere, în 2011,Diana Gurschi și-a procurat un apartament de 79 de m.p, estimat la prețul de 700 de mii de lei, și un automobil Lexus IS, produs în 2010 și estimat la 325 de mii de lei.

Doi ani mai târziu, în 2013, funcționara, împreună cu părinții săi, a mai procurat o casă, cu valoarea cadastrală de 574 de mii de lei, și un teren de șase ari (pe care este situată clădirea – n.r.), estimat la 145 de mii de lei, pe care însă nu a indicat-o în declarația sa de avere pentru anul 2013.

În iulie 2015, CNI a constatat existența unei diferențe între veniturile funcționarei pentru anul 2013 și proprietățile dobândite în aceeași perioadă, dar și faptul că Gurschi nu a declarat casa amplasată pe terenul procurat și câteva anexe ale acesteia. În prezent, actele se află la Procuratură.

Diana Gurschi afirmă că toate bunurile au fost cumpărate din economiile sale.

A uitat de proprietățile soțului

Aliona Berdilă, cea care conduce de patru ani Direcția economie a primăriei capitalei, deține în proprietate două apartamente, unul de 66,4 m.p., procurat în 2009 de soțul său, Andrei Russu, și altul de 76,6 m.p., pe care l-a cumpărat un an mai târziu.

Funcționara deține și un automobil Nissan Micro, procurat în 2007 cu 96 de mii de lei, și dreptul de arendă asupra unei mașini „Opel Kadett”, pe care nu o indică în declarația de avere, se arată într-un act de control emis de CNI.

De asemenea, soțul Alionei Berdilă mai deține în proprietate o gospodărie (casă și teren) situată în or. Cimișlia, chiar pe strada centrală din localitate, pe care funcționara nu a indicat-o în declarațiile de avere depuse în ultimii ani. Tot pe numele lui Andrei Russu este înregistrată firma „Onoris Legis”, neindicată în declarația de avere.

În iulie curent, CNI a investigat proprietățile și averile Alionei Berdilă și, deși a constatat toate aceste neajunsuri, a decis să claseze cauza din „lipsă a încălcării intenționată a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietăților”.

Berdilă a explicat că nu a știut nimic despre proprietățile soțului său din Cimișlia, iar firma nu a indicat-o din neatenție.

Firmele lui Zambițchi

Venit din business, Marcel Zambițchi deține mai multe proprietăți și afaceri, atât în R. Moldova, cât și în străinătate. În R. Moldova, Zambițchi figurează în calitate de fondator și asociat unic al companiei „Global Med”, fondată în 2003 și specializată în comerțul cu materiale de construcție. Firma deține în proprietate o clădire cu trei etaje în centrul capitalei, pe str. București.

Tot aici, își are sediul și altă firmă în care funcționarul deține 70 la sută din acțiuni, „OMEC SRL”. Firma, specializată în termoizolarea fațadelor clădirilor, a beneficiat, în ultimii ani, de cel puțin un contract de stat, efectuând, în 2014, lucrări de construcție pentru Universitatea de Stat, în valoare de 114 mii de lei.

Precizăm că Marcel Zambițchi activează în carul Primăriei Chișinău din 2012 și este șeful Direcției comerț, alimentație publică și prestări servicii

Afaceri și în România

În declarația de avere pentru anul trecut, acesta mai indică o cotă-parte de 30 % într-o companie, „Demos Intermed”. Firma a fost înființată în anul 2005, în România. Astăzi, se clasează pe locul șase în topul companiilor cu cea mai mare cifră de afaceri în domeniul său de activitate, în București. La fel ca și companiile din R. Moldova, cea din România, înființată cu fratele său Iurie Zambițchi, este specializată în comercializarea materialelor de construcție.

Marcel Zambițchi deține în proprietate o casă, procurată în 2012, anul în care a venit în funcția de șef de Direcție la Primăria Chișinău. Locuința a fost procurată după ce Zambițchi a vândut două apartamente pe care le deținea anterior.

De asemenea, funcționarul deține în proprietate o mașină Akuro RDx, procurată în 2009 cu 160 de mii de lei.

Șefa de la finanțe își vinde casa

Șefa Direcției finanțe a Primăriei Chișinău, Veronica Herța, și-a scos de curând la vânzare casa din Ialoveni.Imobilul de 150 m.p., estimat în declarația de avere la 204 mii de lei, este vândut astăzi de părinții funcționarei cu 1,2 milioane de lei. Casa are cinci odăi, o baie cu saună electrică, garaj și alte comodități, după cum ne-a descris-o tatăl funcționarei, pe care l-am telefonat dându-ne drept potențiali cumpărători.

Anterior, Veronica Herța și-a mai vândut un apartament din str. Hristo Botev din Chișinău. Deși locuința nu îi mai aparține din 2004, funcționara are și astăzi viza de domiciliu în acest imobil, transmis în proprietatea unei bătrâne de 67 de ani, în baza unui contract de donație.

Anul trecut, Herța și-a procurat un apartament, pe str. Ion Creangă din capitală.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md