06:52:48 20.06.2024
Stiri

FOTO // Apa din Prut a ajuns la Cuhnești și Balatina: Noul apeduct magistral poate fi prelungit până în orașul Glodeni

Actualitate 19.01.2022 09:40 Vizualizări1512 Autor: Ziarul National
FOTO // Apa din Prut a ajuns la Cuhnești și Balatina: Noul apeduct magistral poate fi prelungit până în orașul Glodeni ADR Nord


Apa din râul Prut a ajuns în comunele Cuhnești și Balatina din raionul Glodeni, inclusiv la stația de tratare a apei din Balatina, anunță Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord.

În cadrul proiectului, finanțat cu 37,6 milioane de lei de către Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, au fost efectuate lucrări de construcție-montaj a stației de pompare a apei din Prut din satul Bisericani, a apeductului magistral Prut-Balatina, cu o lungime de 9,36 km, a stației de tratare a apei din Balatina, cu o capacitate de 50 de metri cubi pe oră și a aducției de la stația de tratare a apei până în satele Cuhnești și Balatina, cu o lungime de 10,71 km.Sistemul magistral de alimentare cu apă a celor două localități a fost dat marți, 18 ianuarie, în exploatare.

În cadrul evenimentului, șeful Direcției politici de dezvoltare regională din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Igor Malai, a precizat că acest proiect este important prin faptul că oferă posibilități de extindere a sistemului de aprovizionare cu apă sigură către alte localități, care urmează, prin intermediul unor proiecte ulterioare, să fie conectate ulterior.

Directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a subliniat, la rândul ei, importanța acestui proiect vital atât pentru comunele Cuhnești și Balatina, cât și pentru alte localități din raion. Șefa ADR Nord a menționat că obiectivul de a aduce apa potabilă în casele cetățenilor este un domeniu de intervenție prioritar atât la nivel regional, cât și la nivel național.

Localitățile rurale din lunca Prutului din raionul Glodeni încă nu dispun de sisteme eficiente de alimentare cu apă potabilă și servicii de canalizare. Până în prezent, cetățenii care locuiesc în localitățile din lunca Prutului au fost nevoiți să se alimenteze cu apă din fântânile de mină. Potrivit unor date, fântânile de mină din raionul Glodeni nu corespund cerințelor și standardelor privind apa potabilă.

Proiectul „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în 10 localități din lunca râului Prut, raionul Glodeni. Etapa I – comuna Cuhnești și comuna Balatina” a fost lansat la începutul lunii noiembrie 2020. Responsabilii de proiect afirmă că la stația de tratare a apei din comuna Balatina pot fi montate încă două module de tratare a câte 50 de metri cubi pe oră fiecare, astfel încât noul apeduct magistral să poată fi extins până în orașul Glodeni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md