Fonduri substanțiale pentru agricultură: Peste 133 milioane de lei alocate în iunie pentru subvenții și investiții rurale în Republica Moldova


2 iulie 2025, Chișinău - Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură anunță că în luna iunie 2025 au fost autorizate pentru plată 133,68 milioane de lei din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Sumele acestea au fost distribuite prin mecanisme diverse de sprijin. Acestea depind de tipul investiției realizate de agricultori sau de proiectul depus.
Cea mai mare parte din fonduri, peste 56,63 milioane de lei, a fost alocată pentru plata complementară. Acești bani au acoperit primele de asigurare a animalelor și culturilor agricole pentru 163 de fermieri. Au fost, de asemenea, susținute activități precum defrișarea plantațiilor multianuale, stimularea utilizării sistemelor de irigare și accesarea creditelor investiționale.
Pentru plata în avans, aproximativ 21,26 milioane de lei au fost alocate. Aceste fonduri au fost utilizate pentru cumpărarea animalelor de prasilă, procurarea utilajului agricol, precum și dotarea fermelor zootehnice. În mare parte, acestea au fost apicole, vizează modernizarea exploatațiilor din domeniu.
Alte 40,04 milioane de lei au fost autorizate drept plăți post-investiționale. Această sumă a fost distribuită pentru cererile de investiții în tehnologii de lucrare a solului. Au fost subvenționate mai mult de 24 semănători, 10 tractoare, 9 grape, 5 cultivatoare de prelucrare a solului, 3 stropitori, 2 tăvăluguri, 2 tocătoare de crengi, și 3 scarificatoare. Totodată, au fost alocați bani pentru investițiile în exploatațiile zootehnice, precum și pentru infrastructura de producere, prelucrare sau comercializare a produselor de origine animală.
De asemenea, pentru cererile destinate plăților directe în sectorul zootehnic, per kilogram de produs au fost alocate 0,07 milioane de lei.
Prin intermediul Programului LEADER, au fost autorizate plăți în valoare de 15,68 milioane de lei. Aceste fonduri au fost distribuite pentru funcționarea Grupurilor de Acțiune Locală și implementarea strategiilor de dezvoltare locală. Acestea au fost aplicate în trei sectoare: public, civic și antreprenorial. În sectorul public, au fost finanțate 112 proiecte în domenii precum infrastructura, protecția mediului și eficiența energetică. În sectorul civic, au fost aprobate 18 proiecte, iar în sectorul antreprenorial, 83 de proiecte au fost susținute.
Tot în luna iunie, 3,4 milioane de lei din Fondul de intervenție al Guvernului Republicii Moldova au fost direcționați pentru compensarea costurilor la energia electrică pentru 176 cereri.
AIPA îndeamnă fermierii interesați să consulte lista beneficiarilor, disponibilă pe site-ul instituției, pentru a verifica statutul cererilor depuse: https://aipa.gov.md/ro/lista-benificiarului.







































































