12:28:26 28.03.2024
Stiri

Ficatul nu doare! Cum descoperi că ai o boală de ficat

Știri 15.03.2019 07:30 Vizualizări6193 Autor: Ziarul National
Ficatul nu doare! Cum descoperi că ai o boală de ficat Unica.ro


Ficatul joacă un rol foarte important în organism. Totuși, nu-și dă importanță. Și când se îmbolnăvește, nu dă semne decât târziu.

Prin urmare, e treaba ta să faci din când în când analize pentru ficat. Un junghi, ceva care te „ține”, undeva, în partea dreaptă, sub coaste, te duce imediat cu gândul la durerea de ficat. Că doar acolo e locul lui, nu?

Or, de cele mai multe ori, bolile ficatului nu dor. Cel mai des acestea evoluează în tăcere și sunt descoperite cu ocazia unor teste de rutină sau menite să investigheze o cu totul altă afecțiune.

Ce înseamnă durerea de ficat

Această regiune abdominală, numită de medici hipocondru drept, găzduiește reacții și din partea altor organe interne. Prin urmare, ar trebui să iei în considerare un set amănunțit de analize, când simți că te doare.

Pietrele la fiere, precum și dischinezia biliară dau astfel de dureri, în regiunea mai sus menționată. Nici colonului nu-i e străină zona pentru a-și manifesta nemulțumirile, mai ales în cazuri de constipație, inflamație sau iritabilitate. Și nevralgia intercostală doare în același loc, la fel ca și în cazul pietrelor la rinichi, infecțiilor sau tumorilor renale.

Poate fi de vină și glanda suprarenală, dar și coloana poate fi afectată. Nu ar trebui pierdut din vedere nici pancreasul și nici ulcerul. Până și banala apendicită poate da durere în hipocondrul drept, în special dacă apendicele e localizat mai sus decât de obicei.

E drept, sunt și situații în care chiar se poate vorbi de o durere de ficat, cunoscută printre specialiști ca hepatalgie. Însă aceasta se caracterizează și prin imposibilitatea de a respira normal din cauza durerii, prin icter, oboseală, modificări de culoare ale urinei și scaunelor, greață, lipsa poftei de mâncare.

Chiar și așa, niciunul dintre simptome nu este suficient de convingător pentru a ne pune singuri diagnosticul.

Analize pentru ficat

Când durerea pe care o simți în regiunea ficatului e trecătoare, nu e cazul să-ți faci griji, dar nici să lași lucrurile să evolueze. Un set complet de analize, efectuat periodic, nu strică. Însă, „când durerea nu este trecătoare sau se însoțește de simptome alarmante (icter, oboseală extremă, sângerări gingivale, mâncărime de piele etc.), trebuie să vă facă să mergeți la medicul hepatolog sau gastroenterolog.

Vi se vor recomanda teste suplimentare, precum ecografia abdominală și analize de sânge specifice. În funcție de rezultat, se pune diagnosticul și, dacă este cazul, se mai pot recomanda și alte teste, precum biopsia.

Cele mai frecvente situații în care o durere în dreapta sub coastă este dată chiar de o problemă hepatică sunt: bolile de inimă cu mărirea ficatului, tumorile sau chistele mari hepatice, hepatita acută virală sau alcoolică, icterul mecanic, cancerul de ficat, metastazele hepatice, abcesul hepatic. Hepatitele cronice B, C, autoimune, ciroza, hemangiomul nu dau dureri.

Sursa: unica.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md