04:43:22 24.02.2020
 
Stiri

Explicaţii pas cu pas. Ce trebuie să faci pentru a plăti doar 25% din AMENDA aplicată de poliţiştii moldoveni în trafic

Social 19.01.2020 11:30 Vizualizări2124 Autor: Ziarul National
Explicaţii pas cu pas. Ce trebuie să faci pentru a plăti doar 25% din AMENDA aplicată de poliţiştii moldoveni în trafic


Fiecare conducător auto știe că dacă plăteşti o amendă în termen de 72 de ore, atunci scuteşti 50%. Amenda poate fi achitată în proporție de 25%, dar nu toți șoferii sunt la curent. Deja de un an în R. Moldova este în vigoare un amendamet al Codului Contravențional prin care procedura de constatare și înaintare a încălcării este simplificată.

Potrivit datelor poliției, pe parcursul anului 2019 au fost întocmite circa 7000 de astfel de acorduri simplificate. Pentru efectuarea procedurii este necesară îndeplinirea câtorva condiții. În primul rând contravenientul trebuie să își recunoască vina, în prezența agentului de poliție, care constată încălcarea. Iar încălcarea nu necesită a fi demonstrată.

Şeful secției supraveghere contravențională din cadrul INP, Stanislav Reaboi, explică şoferilor cum pot beneficia de această prevedere legală.

"De exemplu, dacă articolul dat prevede sancțiune de la 6 la 10 u.c. (de la 300 la 500 de lei), conform procedurii simplificate agentul constatator îi aplică 3 u.c. (150 de lei). Ulterior contravenientul este în drept, conform art. 34, să achite în jumătate timp de trei zile lucrătoare și iese că achită 1,5 u.c.(75 de lei)", a declarat acesta pentru tvc.md.

Sursa citată precizează că actul este întocmit în două exemplare.

"Atunci când pune semnătura, agentul constatator îi eliberează o copie contravenientului. Ulterior, este întocmită o decizie asupra cauzei contravenționale. Prin decizia respectivă, agentul constatator îi aplică o sancțiune mai redusă decât cea prevăzută de lege. Totodată, se eliberează și o copie a deciziei date. În baza copiei cetățeanul se adresează la bancă și plăteşte amenda", a conchis Reaboi.

În baza copiei acordului, șoferul achită amenda în decurs de 72 de ore. Totuși, această procedură simplificată nu se aplică în cazul în care încălcarea trebuie dovedită de instanța de judecată sau necesită confiscarea bunului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md