21:15:56 27.05.2024
Stiri

Explicaţia MAI PUŢIN ŞTIUTĂ despre costumaţia lui Moş Crăciun. Iată de ce este îmbrăcat în roşu

Știri 24.12.2016 17:04 Vizualizări2950 Autor: Ziarul National


Explicaţia MAI PUŢIN ŞTIUTĂ despre costumaţia lui Moş Crăciun. Iată de ce este îmbrăcat în roşu Sursa: bzi.ro

Moş Crăciun există de când s-a născut fiecare copil. Însă imaginea pe care cel mai popular moşneag din lume o are astăzi, a fost creată de desenatorul german Thomas Nast în anul 1862, când a publicat desenul în revista „Harper’s Weekley”. Ilustraţia urează „Crăciun fericit tuturor!” şi conţine un portret pe care toţi îl recunoaştem astăzi: Moş Crăciun.

Înainte de asta, Moş Crăciun era prezentat în haine de culori diferite: verde, violet, albastru sau maro, iar pe cap purta coroana de vâsc, o pălărie, mitra unui episcop sau o glugă.

Un rol important în conturarea lui Moş Crăciun, aşa cum îl ştim cu toţii astăzi, l-a avut şi pastorul american Clement Clarke Moore, autorul unui poem ce îl înfăţişa pe Sfântul Nicolae ca un personaj simpatic, dolofan şi zâmbitor, care împarte cadouri copiilor dintr-o sanie trasă de reni.

În anul 1931, Moş Crăciun a primit o nouă imagine printr-o campanie publicitară, desfăşurată de o celebră companie de băuturi răcoritoare. Totul a început când Archie Lee, directorul de creaţie al companiei americane, a venit cu ideea de a-l redesena pe Moş Crăciun, transformându-l într-un vector de imagine pentru una dintre cele mai populare băuturi răcoritoare din lume.

Lee a hotărât să îl angajeze pe artistul grafic suedez Haddon Sundblom, pentru a-l redesena pe Moş Crăciun. Sundblom a folosit ca sursă de inspiraţie poemul scris în 1823 de Clarke Moore, „A Visit From Saint Nicholas/ O vizită a Sfântului Nicolae” şi i-a conturat îndrăgitului moşneag burtă durdulie, barbă generoasă, aerul jovial şi costumul roşu.

Când campania a fost dată publicului, imaginea lui Moş Crăciun într-o mantie roşie a devenit populară în întreaga lume. De atunci, personajul principal al Crăciunului nu şi-a mai schimbat costumul, rămânând în imaginea tuturor îmbrăcat în roşu, scrie o publicaţie mondenă.

Sursa: bzi.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md