07:15:22 05.12.2020
 
Stiri

EXEMPLU // Mii de cetățeni ai R. Moldova plecați la muncă peste hotare au trimis acasă sute de mii de dolari pentru a implementa proiecte în satele lor de baștină

Social 19.12.2018 13:42 Vizualizări1938 Autor: Ziarul National
EXEMPLU // Mii de cetățeni ai R. Moldova plecați la muncă peste hotare au trimis acasă sute de mii de dolari pentru a implementa proiecte în satele lor de baștină PNUD


Peste 10 000 de cetățeni ai R. Moldova plecați la muncă peste hotare au trimis acasă în ultimii ani peste 257 000 de dolari pentru proiecte de dezvoltare a localităților de baștină.

Banii trimiși de migranți au contribuit la îmbunătățirea serviciilor socio-economice și de infrastructură pentru aproximativ 300 000 de persoane din 38 de localități partenere ale proiectului PNUD Moldova „Migrație și dezvoltare locală”, realizat cu susținerea financiară a Guvernului Elveției.

În total, au fost implementate 55 de proiecte de dezvoltare locală, printre care de aprovizionare cu apă potabilă, infrastructură rutieră, întreținere a drumurilor locale, iluminat public, evacuare a deșeurilor sau modernizare a instituțiilor de învățământ.

La banii trimiși de băștinașii plecați peste hotare au fost adăugate și granturile oferite de Guvernul Elveției, în valoare totală de 1,19 milioane de dolari.

„Faptul că migranții au devenit actori-cheie ai dezvoltării locale ne bucură. O astfel de cooperare, în care investițiile migranților reflectă pe deplin necesitățile locale, oferind servicii și oportunități mai bune pentru cei rămași acasă, este un model care abordează partea pozitivă a migrației și asigură o dezvoltare locală cu adevărat durabilă”, a declarat Caroline Tissot, șefa Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova, la evenimentul de totalizare a proiectului PNUD Moldova „Migrație și dezvoltare locală”.

Pentru a implica migranții, promova voluntariatul și consolida guvernarea locală, au fost folosite instrumente inovative, precum transmisiuni live ale ședințelor consiliilor locale, conturi pe rețele de socializare și campanii de crowdfunding/colectare de fonduri.

„Comunitățile din Republica Moldova sunt lidere la nivel regional în ceea ce privește valorificarea potențialului migrației și diasporei. Sunt cu adevărat impresionat de determinarea și eforturile celor 38 de asociații de băștinași create cu sprijinul PNUD Moldova și Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova. Cu eforturi comune s-a reușit crearea unei platforme pentru circa 9 000 de migranți care au contribuit financiar prin crowdfunding pentru 55 de proiecte locale, oferind servicii mai bune pentru 300 000 de femei și bărbați”, a spus Stefan Liller, reprezentant rezident adjunct, PNUD Moldova.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Migranților, marcată pe 18 decembrie, proiectul PNUD Moldova „Migrație și dezvoltare locală” a lansat un cântec motivațional și un videoclip „Cu dor și cu drag de acasă”, protagoniștii căruia sunt 11 personalități din cele 38 de localități în care au fost implementate proiecte cu bani oferiți de migranți.

Imnul și video-ul sunt realizate în cadrul campaniei naționale „prOMotorul de ACASĂ”, desfășurată de PNUD Moldova, cu sprijinul financiar al Guvernului Elveției.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // De la binom la trinom

30.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // La mulți ani, România!

27.11.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine să-l sfătuiască...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md