03:30:20 20.09.2019
 
Stiri

EXEMPLU // Comuna care a cheltuit cei mai mulți bani UE și atrage românii stabiliți în străinătate

Știri 20.05.2019 12:21 Vizualizări1102 Autor: Ziarul National
EXEMPLU // Comuna care a cheltuit cei mai mulți bani UE și atrage românii stabiliți în străinătate

De când România este membră a Uniunii Europene, a primit un sprijin financiar uriaș, care să dezvolte infrastructura țării și să aducă prosperitate românilor.

La 12 ani de la adererare, România a contribuit cu peste 17 miliarde de euro, dar a primit, până acum, aproape 56 de miliarde de euro. Un sold pozitiv de peste 38 de miliarde de euro. Bani care au ajuns în marea și mica infrastructură, dar și în investiții private.

Despre Ciugud se ştie de ani buni că este comuna din România care a accesat cele mai mari fonduri europene. Cele aproape 30 de milioane de euro nerambursabili, investiţi până acum în localitate, au făcut ca mică localitate aflată la doi paşi de Alba Iulia să ofere condiţii pe care nu le găseşti în multe oraşe de la noi. Primarul e încă din 2000 la conducerea comunei şi îşi aminteşte că din prima zi de mandat s-a axat pe banii Uniunii.

Gheorghe Damian, primar comună Ciugud: „Când îi faci pe oameni mai fericiţi, totul se schimbă foarte rapid şi foarte uşor! Noi am atras până acum peste 30 de milioane euro. Asta înseamnă veniturile comunei pe 100 de ani. Pe de altă parte, noi zicem că am adus normalitatea în satul românesc. Nu e greu şi asta mi-o doresc în orice sat din România.”

Infrastructura de utilităţi nu include doar reţelele de curent, gaz, canalizare, apă, asfalt şi trotuare în toate cel 6 sate aparţinătoare, dar la Ciugud a fost posibil să ai drumuri agricole asfaltate, pentru acces facil pe dealuri şi printre parcelele din camp.

Nu sunt doar proiecte şi investiţii bifate cu succes, e vorba despre oameni. Despre dreptul cetăţenilor acestei comunităţi de a avea un nivel de trai la un anumit standard. Pentru asta trebuie să ieşi la vot. Cum arată strada, comuna sau oraşul în care trăieşti depinde de ce discuții şi negocieri au loc la nivel înalt, în Parlamentul european.

Din păcate, noi ca şi popor nu înţelegem cât de importante sunt alegerile europarlamentare! În opinia mea, sunt mai importante decât cele locale! De ce? Pentru că până la urma guvernele noastre au interesul de a dezvolta țara aici, local, dar e foarte important câţi bani dăm noi la Uniunea Europeană, câţi bani luăm de acolo, cum ne aplicăm strategia Uniunii Europene în ţara noastră.

C
u cât avem oameni mai bine pregătiţi, europarlamentari mai bine pregătiţi, care ne reprezintă în parlamentul european, cu atât avantajele ţării noastre vor fi mai mari. De ce, pentru că toate ţările membre au interese acolo! Tortul este unul singur. Fiecare vrea să mănânce o felie cât mai mare. Şi atunci depinde de parlamentarii noştri cum ştiu să negocieze, de miniştrii noştri cum ştiu să îşi negocieze clauzele, astfel încât accesarea fondurilor europene, volumul fondurilor, direcţia în care se duc, să fie cât mai în avantajul ţării noastre”, a mai spus primarul din Ciugud.

Şi nu e de mirare că mulţi orăşeni s-au mutat aici. Doi soţi s-au repatrat din Germania. În urmă cu doi ani şi-au cumpărat o casă, pe o fostă uliţa lăturalnică aflată azi în plin şantier.

M-a surprins că stâlpii la început aveau cabluri, acum, uitaţi, nu mai au. Au venit prieteni de-ai noştri din Germania şi au rămas surprinşi… Sunt în Germania comune peste, dar sunt şi comune care arată rău. E normal, peste medie…” - spun cei doi soți.

După mulţi ani trăiţi lângă Stuttgart, în cel mai bogat land din Germania, li se par investiţii obişnuite pentru un cetăţean european. Pentru Olga şi Marcel, în schimb, doi soţi veniţi din Republica Moldova utilităţile sunt lux, având în vedere alte locuri prin care au trecut.

Ciugudul atrage familii tinere. Olga e profesor de de arte plastice şi ține şi ore suplimentare pentru copii, la unul din căminele culturale modernizate tot din fondurile Comunităţii, iar el e muzician şi face naveta la Alba-Iulia. Au mai locuit la Tulcea, iar el a lucrat câţiva ani şi prin Italia, și cu banii adunaţi şi-au luat o căsuţă la Ciugud.

„Noi de aici nu plecăm, e casa noastră”, spun cei doi.

Sunt bani europeni investiţi cu cap, care generează bunăstare: locul devine atractiv şi pentru investitori. Păşunea comunală a fost concesionată unei companii româneşti care a amenajat în zona un resort cu teren de golf. Iar autorităţile fac acum infrastructura de utilităţi pentru un parc industrial, la periferia Ciugudului. Îşi permit financiar, cât timp pentru restul proiectelor au beneficiat de fonduri europene. Iar nivelul impozitelor a crescut substanţial, după ce în zona au apărut câteva fabrici.

Citiți continuarea articolului pe protv.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

09.09.2019 09:09 Nicolae Negru Congresul PD: resetare sau resemnare?...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md