20:24:31 28.03.2024
Stiri

ESTIMĂRI „Promo-LEX”: Numărul secțiilor de votare deschise în Germania, Rusia și Marea Britanie ar trebui să fie majorat pentru scrutinul anticipat din 11 iulie, iar în SUA, România și Italia - mișcorat

Actualitate 13.05.2021 13:13 Vizualizări3857 Autor: Ziarul National
ESTIMĂRI „Promo-LEX”: Numărul secțiilor de votare deschise în Germania, Rusia și Marea Britanie ar trebui să fie majorat pentru scrutinul anticipat din 11 iulie, iar în SUA, România și Italia - mișcorat


La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, numărul secțiilor de votare deschise pe teritoriul Germaniei ar urma să fie majorat cu șase, până la 12, comparativ cu alegerile prezidențiale din toamna trecută, în Federația Rusă - cu patru, până la 21, dar și în Marea Britanie până la 11, arată estimările Asociației „Promo-LEX”.

Totodată, în alte state ar trebui să fie micșorat numărul de secții de vot la scrutinul anticipat din 11 iulie. De exemplu, în SUA ar putea fi deschise cu cinci secții de vot mai puține sau șapte în loc de 12 câte au fost deschise toamna trecută, în România - cu patru mai puține, până la opt, dar și în Italia - cu trei mai puține, până la 27.

Nicolae Panfil, director de programe la „Promo-LEX”, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că autoritatea electorală centrală ar trebui să aplice o formulă matematică foarte clară pentru stabilirea numărului și a locației secțiilor de votare peste hotarele țării, dar și pentru constituirea secțiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană.

Panfil a recomandat cetățenilor care în ziua alegerilor se vor afla peste hotare, dar și celor din regiunea transnistreană să se înregistreze prealabil până la 26 mai 2021, pentru ca autoritățile electorale să dețină informații cât mai exacte despre numărul și locația în care cetățenii vor dori să-și exprime votul.

Menționăm că la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020 au fost deschise în total 139 de secții de votare peste hotare și alte 42 - pentru cetățenii din Transnistria.

În aceeași conferință, Nicolae Panfil a remarcat faptul că Guvernul a decis alocarea a doar 70 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor sau 56% din suma estimată de Comisia Electorală Centrală (CEC).

„Atragem atenția asupra faptului că, pentru a evita eventuale riscuri și incertitudini privind buna organizare și desfășurare a alegerilor, Guvernul urmează să-și asume obligația de a finanța integral costurile scrutinului”, a declarat responsabilul de la „Promo-LEX”.

O altă provocare pentru buna organizare și desfășurare a scrutinului din 11 iulie 2021 ține de impactul pe care l-ar putea avea pandemia COVID-19 asupra alegerilor.

Totuși, experții subliniază că CEC și autoritățile publice dispun deja de experiență, acumulată în contextul alegerilor prezidențiale din 2020, dar este necesară vaccinarea în regim prioritar a funcționarilor electorali și a persoanelor autorizate să asiste la operațiile electorale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md