14:54:17 16.04.2024
Stiri

Epidemia se DEZLĂNȚUIE! OMS avertizează: Varianta DELTA este extrem de contagioasă

Actualitate 22.06.2021 08:59 Vizualizări1350 Autor: Ziarul National
Epidemia se DEZLĂNȚUIE! OMS avertizează: Varianta DELTA este extrem de contagioasă


Varianta Delta în creștere, epidemia se dezlănţuie în capitala Rusiei. Confruntată cu un focar record de Covid-19, autoritățile au anunțat că restricționează evenimentele publice, în special prin închiderea zonei sale pentru fanii Campionatului European de Fotbal 2021.

Pandemia Covid-19 a ucis peste 3,8 milioane de oameni din întreaga lume de la sfârșitul lunii decembrie 2019, potrivit unui raport stabilit de AFP din surse oficiale vineri, 18 iunie.

După Statele Unite (600.900 de decese), țările cu cel mai mare număr de decese sunt Brazilia (496.000), India (383.500), Mexic (230.800) și Peru (189.700). Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că bilanţul pandemiei ar putea fi de două până la trei ori mai mare decât cel înregistrat oficial.

Marea Britanie se confruntă cu o creștere a cazurile de contaminare cu varianta Delta a coronavirusului (detectată pentru prima dată în India), potrivit datelor publicate vineri de Public Health England (PHE).

Agenția britanică de siguranță a sănătății a identificat 33.630 de cazuri noi ale variantei Delta în săptămâna 16 iunie, aducând numărul infecțiilor cu această variantă în țară la 75.953, o creștere de 79% în raport cu rezultatele săptămânii precedente.

„Numărul de cazuri crește rapid în întreaga țară, iar varianta Delta este acum dominantă”, a spus Jenny Harries, directorul PHE. Este încurajator faptul că spitalizările și decesele nu cresc în același ritm, dar vom continua să monitorizăm situația îndeaproape.”

Potrivit ultimelor date publicate de aceeași agenție de sănătate, pe 14 iunie, 806 de persoane fuseseră spitalizate după ce au fost infectate cu varianta Delta (+ 423 într-o săptămână). Dintre acești pacienți spitalizați, 527 nu au fost vaccinați, iar 84 au primit două doze de vaccin Covid-19.

Ca răspuns la creșterea infecțiilor, premierul Boris Johnson intenționează să accelereze campania de vaccinare, astfel încât fiecare adult să fie inoculat cu o primă doză de vaccin Covid-19 până pe 19 iulie, adică înainte de ultima etapă de relaxare din țară. Vaccinarea împotriva coronavirusului a fost deschisă tuturor persoanelor peste 18 ani din Marea Britanie, vineri.
Între timp, Italia a anunțat vineri că pasagerii din Marea Britanie vor fi obligaţi să respecte o carantină de cinci zile și să facă un test anti-Covid, din 21 iunie.

Capitala Rusiei, confruntată cu un focar record de Covid-19, a anunțat, vineri, că va restricționa evenimentele publice, în special închiderea zonei sale pentru fanii Campionatului European de Fotbal 2021. În pofida acestei situaţii, măsurile au fost limitate, deoarece autoritățile încercă să menţină activitatea economică.

„Conform ultimelor date pe care le-am obținut, 89,3% dintre pacienți sunt infectați cu un coronavirus mutant botezat Delta, varianta indiană. Și este mai agresiv, se răspândește mai repede”, a afirmat primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Moscova a înregistrat 9.056 de cazuri noi de Covid-19 în douăzeci și patru de ore, un nivel care nu a fost atins de la începutul epidemiei și de trei ori mai mare decât nivelul înregistrat în urmă cu mai puțin de două săptămâni. Cu 17.262 de contaminări pe zi la nivel național, Rusia ajunge la cel mai mare nivel de cazuri din 1 februarie, potrivit statisticilor guvernamentale publicate vineri. De asemenea, țara a înregistrat încă 453 de decese, un vârf după data de 18 martie, iar Moscova deplânge 78 de noi decese.

În cauză, o campanie de vaccinare care derapează – foarte mulţi ruși sunt suspicioși cu privire la vaccinurile dezvoltate în țară -, absența restricțiilor de luni de zile, apariția uneia sau mai multor variante virulente și nerespectarea regulilor de distanțare și de purtare a măştii.

Rusia găzduiește un total de șapte meciuri de fotbal la Euro 2021, toate în Saint Petersburg (nord-est), al doilea oraș al țării, unde s-a răspândit și epidemia.

Odată cu răspândirea unor variante mai contagioase și o rată de vaccinare periculos de scăzută, traiectoria cazurilor de Covid-19 în Africa este “foarte, foarte îngrijorătoare”, a estimat, vineri, responsabilul pentru situații de urgență la OMS, medicul Michael Ryan.

Potrivit datelor colectate de OMS, au existat 116.500 de noi infecții în Africa în săptămâna încheiată pe 13 iunie, cu 25.500 mai multe decât săptămâna precedentă. În unele țări, infecțiile s-au dublat și sunt în creștere cu peste 50% în altele. Pe continentul african, doar 1% din populație este complet vaccinată.

De asemenea, OMS a estimat că treizeci până la patruzeci de țări din lume nu au putut administra a doua doză de vaccin anti-Covid pentru că nu dispun de un număr suficient de vaccinuri. Acest lucru va destabiliza campaniile de vaccinare pe termen lung, în măsura în care un interval excesiv de lung între două doze inoculate ar putea facilita apariția unor variante mai periculoase sau contagioase.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md