11:39:41 29.03.2024
Stiri

După 2000 de ani de medicină a fost descoperit UN NOU ORGAN în corpul uman. Acesta poate ajuta la prevenirea și tratarea unor tipuri de cancer

Știri 11.09.2018 08:40 Vizualizări1652 Autor: Ziarul National
După 2000 de ani de medicină a fost descoperit UN NOU ORGAN în corpul uman. Acesta poate ajuta la prevenirea și tratarea unor tipuri de cancer


Cercetătorii americani susţin că au descoperit un nou organ al corpului uman. L-au şi botezat – se numeşte interstiţiu şi ar putea fi cel mai mare organ al organismului uman. Dacă oamenii de ştiinţă se vor lămuri cum funcționează, ar putea ajuta la prevenirea şi tratarea unor tipuri de cancer.

Cercetătorii au descoperit niște compartimente umplute cu lichid, situate în tot corpul, sub piele. Ele au fost denumite „interstitium”(intersițiu), scrie Live Science, citat de digi24.ro.

Cercetătorii care l-au descoperit, susţin că ceea ce ar putea fi recunoscut drept cel mai nou organ al organismului uman a fost întotdeauna la vedere, doar că a fost interpretat greşit. Se găseşte sub piele dar şi în jurul intestinelor, plămânilor, muşchilor şi al vaselor de sânge.

„Nu este un ţesut rigid, este flexibil. Este fluid. Adică arată ca un burete, ca un tampon, este vorba de nişte structuri flexibile pline de lichid, care pot fi comprimate şi apoi revin la forma iniţială”, afirmă Neil Theise, patolog.

Inițial se credea că este vorba doar de un „perete” format din niște straturile dense de colagen care unește țesuturile și se credea că acele compartimente erau goale. În loc de perete, este mai degrabă o „autostradă deschisă cu compartimente umplute cu lichid”, potrivit autorului studiului, Neil Theise, profesor de patologie la Universitatea de Medicină din New York.

Dacă ne raportăm la mărime, constatăm că e vorba de aproximativ 20% din fluidele din corpul uman, ceea ce a ar face (din interstiţiu- n.r.) cel mai mare organ. Vorbim de 10 litri de lichid.

Cercetătorii newyorkezi spun că noul organ ar fi legat direct de sistemul limfatic. Ei sunt convinşi că după ce vor descifra modul în care funcţionează, adică felul în care lichidul din aceste compartimente flexibile se mişcă între ele, vor putea găsi şi noi terapii anticancer.

„Ştim deja cum apare cancerul, cum pleacă din nodulii limfatici. Nu am reuşit să şi studiem destul. Suntem în plin proces de cercetare. Oare am putea identifica mecanismele care le permit celuelor să se deplaseze, şi apoi să vedem cum putem interfera cu ele? Astfel, am putea încetini metastazele sau chiar să le prevenim”, spune Neil Theise, patolog.

Cu toate că specialiștii spun deja că această rețea de spații umplute cu lichid reprezintă un organ, este nevoie de mai multe studii pentru ca rețeaua să primească oficial denumirea de organ.

În ultimii 2 ani cercetătorii au mai clasificat o parte a organismului uman în categoria „organ”. Este vorba de mezenter. Mezenterul este o membrană situată în sistemul nostru digestiv, care leagă intestinul de pereții abdominali. Popular i se spune „prapur”. Se știe despre această membrană de ani și ani, însă nu se cunoaște încă pe deplin funcționarea ei. Această nouă clasificare a ei, ca organ, ar putea schimba multe lucruri în prevenirea și tratarea anumitor boli digestive și abdominale.

Este un progres științific care deschide noi perspective de cercetare medicală. Revista științifică britanică The Lancet Gastroenterology & Hepatology a publicat la sfârșitul anului trecut un studiu prin care mezenterul este calificat drept un nou organ al corpului uman.

Această nouă terminologie este concluzia la care au ajuns profesorul J. Calvin Coffey și echipa sa de la University Hospital Limerick (Irlanda), după patru ani de cercetări care le-au permis să strângă dovezile necesare pentru a reclasifica în categoria „organ” un element deja cunoscut, dar prea puțin studiat al sistemului nostru intestinal.

Mezenterul face parte din sistemul digestiv. Este un dublu strat al peritoneului, o membrană prezentă în cavitatea abdominală. Nu este un organ „plin”, cum e inima sau plămânii. Are un fel de rețea de vase venoase care face legătura cu arterele principale ale abdomenului și intestinului. Mezenterul leagă intestinele de pereții abdomenului.

Citește mai multe pe digi24.ro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md