Elevii din Țânțăreni au un motiv de bucurie. Drumul spre școală s-a europenizat


După ce s-au văzut cu drumuri europene, locuitorii din satul Țânțăreni, raionul Telenești, vor păși și pe un trotuar european. Astăzi a fost ianugurat drumul de acces la gimnaziul din localitate, construit din fondurile Programului Compact.
Lucrările de construcție a căilor de acces la instituția de învățământ în care își fac studiile 223 de elevi au presupus amenajarea trotuarelor moderne, a drumului de acces la traseul spre gimnaziu și asfaltarea curții gimnaziului. Mai mult, a fost construit un trotuar de circa doi kilometri între satele Țânțăreni și Codrul Nou, pentru a permite deplasarea în siguranță a 49 de copii din satul Codrul Nou care învață la Țânțăreni. Până acum, copiii veneau la școală mergând pe acostamentul drumului.
„Mă bucur că am ajuns aici pe un drum european, iar acesta este un semnal al schimbării la față a R. Moldova. Nu cred să cedați acum în fața copiilor care trăiesc în localități cu o infrastructură mai bună”, a menționat premierul Iurie Leancă, prezent la eveniment.
„Când am văzut acest loc trei ani în urmă, arăta departe de ce văd astăzi. Azi aveți un drum și un trotuar european pe care oamenii pot să meargă fără să-și facă griji de traficul de pe drum. Acest grant oferit de poporul american reprezintă un simbol de prietenie dintre SUA și R. Moldova”, a adăugat Ambasadorul SUA în R. Moldova, Wiliam Moser.
„Timp de trei ani, am vizitat mai multe localități și iată că astăzi asistăm deja la lansare. Era inexplicabil cum ajungeau până acum copiii la școală. Mașinile se împotmoleau în noroi, copiii nu putea să se joace în curte. Uite că de astăzi lucrurile s-au schimbat. Am ținut cont și de doleanțele cetățenilor”, a spus Valentina Badrajan, directorul executiv al Fondului „Provocările Mileniului – Moldova”.
Obiectivele de infrastructură cu impact social pentru comunități au fost construite în toate cele 14 localități amplasate de-a lungul traseului, cu scopul de a îmbunătăți accesul locuitorilor la instituțiile de menire socială cum ar fi școli, grădinițe, centre medicale, biblioteci, parcări publice.
Precizăm că porțiunea de drum Sărăteni – Soroca face parte din traseul care asigură legătura dintre R. Moldova și Ucraina. Lucrările de reabilitare a acestui traseu au demarat în 2012 și vor continua până la finele lunii octombrie curent. În cadrul acestui proiect au fost reconstruiți 93 de kilometri de drum de pe traseu. Costurile lucrărilor se ridică la circa o sută de milioane de dolari, bani oferiți de poporul american.













































































