Dorin Recean, despre semnarea unui Acord istoric pentru aderarea la UE a Republicii Moldova: Plan de Creștere economică și reforme esențiale: ,,Suntem la mijlocul procesului de aderare la UE"


Premierul Dorin Recean afirmă că Republica Moldova se află la mijlocul procesului de aderare la Uniunea Europeană, fapt marcat de semnarea, pe 9 mai la Chișinău, a unui Acord care prevede Planul de Creștere economică.
„Chișinăul și UE au semnat un document esențial pentru Acordul Planului de Creștere economică a Republicii Moldova. UE ne oferă un suport important. Noi trebuie să-l valorificăm. Am semnat un Acord istoric de investiții în R. Moldova, ceea ce arată că suntem la mijlocul procesului de aderare. Acum avem și mai mult de lucru. Planul de Creștere implică multe reforme”, a declarat Dorin Recean.
Demnitarul subliniază că acest Plan de Creștere va stimula și dezvolta afacerile, agricultura, infrastructura transporturilor, îmbunătățirea sistemului fiscal, educația și protecția socială. Printre alte priorități se numără împădurirea țării, tranziția la energia verde și lupta împotriva corupției.
Recean a dat exemple precum: reabilitarea și construcția drumurilor regionale, construcția spitalului din Bălți, reabilitarea pădurilor, și proiecte de sprijin pentru fermieri privind irigarea de-a lungul râurilor Prut și Nistru. „Acestea sunt resurse pentru dezvoltarea statului nostru, sunt proiecte de țară pentru care ne-ar trebui zeci de ani”, a explicat Dorin Recean.
În acest sens, europenii ne oferă un pachet total de 1,9 miliarde de euro. „Aceste resurse financiare trebuie investite eficient, iar oamenii trebuie să simtă creșterea nivelului de trai. Înțelegem că acești bani nu vin pentru ochi frumoși, ci statul trebuie să consolideze lupta anti-corupție și să-și realizeze reformele”, a adăugat Recean.
Menționăm că astăzi la Chișinău a fost semnat Acordul care prevede un Plan de Creștere economică pentru R. Moldova. Acest sprijin este acordat pentru perioada 2025-2027 și este preconizat să furnizeze până la 385 de milioane de euro sub formă de granturi și 1,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Documentul semnat este considerat istoric pentru țara noastră.









































































