02:19:13 27.02.2024
Stiri

Doliu în muzica populară, simfonică și de operă. Acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie s-a stins din viață la vârsta de 62 de ani

Actualitate 12.02.2024 10:23 Vizualizări2903 Autor: Ziarul National
Doliu în muzica populară, simfonică și de operă. Acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie s-a stins din viață la vârsta de 62 de ani


Cunoscutul acordeonist, dirijor de muzică populară, simfonică și de operă Mihai Amihalachioaie, Maestru în Artă, s-a stins din viață în această noapte. Artistul, în vârstă de 62 de ani, suferea de o boală incurabilă.

„Îmi este greu să vorbesc la trecut despre Mihai. Un om deosebit și un profesionist desăvârșit. Era unul dintre puținii folcloriști, care cunoaște bine ceea ce face. L-am invitat să facem echipă la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), fiind angajat ca muzicolog cu o prețioasă experiență. Am reușit o colaborare de doar câteva luni. Nu, nu pot să cred...”, spune directoarea CNCPPCI, Silvia Zagoreanu, care a anunțat vestea tristă.

Mihai Amihalachioaie s-a născut pe 23 februarie 1961, în satul Molnița, regiunea Cernăuți, Ucraina. Studiile muzicale și le-a început la Școala de Muzică din orașul Herța, după care și le-a continuat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău.

În anul 1985, a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (azi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specialitatea: pian, acordeon și dirijat orchestră populară. În anul 1997, a absolvit a doua facultate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea dirijat muzică simfonică și de operă.

Din anul 1998 este dirijor al Filarmonicii Naționale, al Orchestrei Naționale de Cameră, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chișinău și dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

În perioada anilor 2001 - 2002, și-a perfecționat măiestria cu maestrul Antoni Ros Marba la Barcelona (Spania), dirijat simfonic.

În anul 1985, și-a început cariera muzicală în calitate de acordeonist și dirijor de muzica populară a Ansamblului „Busuioc Moldovenesc”. În anul 1998, a colaborat, ca dirijor, cu Filarmonica Națională, cu Orchestra Națională de Cameră și cu Orchestra Simfonică Radio-TV din Chișinău. A fost angajat al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

A colaborat mult cu Formația „Provincialii” din România. A efectuat turnee artistice peste hotarele țării, în România, Spania, Bulgaria, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie ș. a.

În 2001, pentru întreaga sa activitate, a fost distins cu titlul onorific Maestru în Artă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md