23:46:14 16.10.2019
 
Stiri

Dodon DESCHIDE parantezele. Cum va proceda PSRM, dacă PD o acceptă pe Grecianîi spicher și toate propunerile înaintate anterior Blocului „ACUM”

Politică 16.05.2019 14:40 Vizualizări2601 Autor: Ziarul National
Dodon DESCHIDE parantezele. Cum va proceda PSRM, dacă PD o acceptă pe Grecianîi spicher și toate propunerile înaintate anterior Blocului „ACUM”

Liderul neformal al PSRM, Igor Dodon, crede că o coaliție dintre socialiști și Partidul Democrat (PD) nu este posibilă, chiar dacă ultimii ar accepta ca Zinaida Grecianîi să devină spicher, precum și celelalte propuneri înainte anterior de către socialiști Blocului „ACUM”.

„Unii analiști politici spun că deja ceva se pregătește (o coaliție dintre PSRM și PD), alții erau siguri că judecătorii Curții Constituționale îmi vor perimete să numesc premierul. Deja se făceau diferite scheme că aș dori un guvern minoritar. Chiar dacă PD acceptă ca Greceanîi să fie spicher, precum și toate propunerile înaintate până acum celor din „ACUM”, oricum fracțiunea socialiștilor nu poate merge la o asemenea negociere. Există decizia Consiliului Republican al PSRM, care spune clar: facem coaliție cu Blocul „ACUM” pe condițiile enunțate sau mergem la anticipate. De asta socialiștii nu pot negocia cu democrații pe aceste subiecte”, a declarat Dodon.

Totuși, acesta lasă o portiță deschisă pentru eventuale negocieri dintre PSRM și PD. „Dacă va exista o asemenea propunere (de a purta discuții cu PD n.r), atunci va fi din nou convocat Consiliului Republican al PSRM pentru a vedea care este poziția celor din teritoriu. Personal, nu cred că asta este posibil. Nu va exista niciun fel de negocieri, nici de culise, nici formale, nici oficiale cu PD, deoarece există decizia Consiliului Republican al PSRM care spune: „ACUM sau anticipate”. Alte scenarii nici nu au fost analizate. Nu cred că se va convoca Consiliul Republican pentru a-și schimba decizia, deși, după 9 mai, existau mai multe voci care spuneau că nu doresc în niciun caz să fie alături de ACUM”, a punctat sursa citată.

În cadrul aceleiași emisiuni, președintele a menționat că se va adresa iarăși Curții Constituționale, ca să vadă care e termenul-limită în ceea ce privește semnarea decretului de dizolvare a Parlamentului. „Dacă termenul-limită este 21 iunie, atunci în următoarea zi sau mai bine spus în data de 24 iunie, mă voi adresa la Curtea Constituțională ca să confirme existența motivelor de dizolvare a Parlamentului”.

Dodon admite că Înalta Curte ar putea da un răspuns negativ. „Totul este posibil. Doar că tergiversarea situației nu este convenabilă nici democraților, deoarece bugetul nu este nelimitat și situația din țară este complicată, de asta ei au nevoie de o finalitate a acestor lucruri. În cazul în care Curtea va veni cu un răspuns pozitiv, atunci voi dizolva Parlamentul și voi stabili data alegerilor anticipate. Dacă voi semna decretul de dizolvare a Parlamentului la mijlocul lunii iulie, atunci alegerile anticipate vor fi organizate la mijlocul sau la sfârșitul lunii octombrie. Având în vedere faptul că președintele nu poate stabili data alegerilor locale, atunci vom avea doar alegeri anticipate pe același sistem de vot”.

Oficialul a lucrurile pot lua în orice moment o altă turnură, iar „cheia” ar fi Blocul „ACUM”.

„Majoritatea parlamentară poate să adopte orice decizie, dar asta numai în cazul în care va fi formată o majoritate stabilă pe patru ani dintre PSRM și „ACUM”. Repet, dacă „ACUM” acceptă ca spicherul să fie de la PSRM, premierul de la „ACUM”, dar și blocul de propuneri ale PSRM, atunci socialiștii sunt gata în aceeași zi să discute. Nu văd o problemă dacă socialiștii vor vota pentru legile propuse de „ACUM”, desigur în afară de legile antirusești. Dacă va exista o majoritate PSRM – „ACUM” și va începe formarea Guvernului, vă asigur că cei pe care membrii „ACUM” vor să-i demită singuri vor depune cererea de demisie. Dar nu cred că asta se va întâmpla, deoarece pentru asta este nevoie de voință politică, însă celor din „ACUM” asta nu le trebuie”, a conchis președintele Dodon.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

realist 16.05.2019 16:44

Trebuie mai repede de facut coalitie, pentru ca deja se simte ca nu e autoritate in tara. Fiecare face ce vrea

Spencer 16.05.2019 16:56

#PDM trebuie să se înțeleagă cu socialiștii să facă coaliție și să guverneze țara mai departe și nu s-o lase pe Maia să-și bată joc de noi.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

07.10.2019 09:23 Nicolae Negru Într-o căsătorie de interes, Dodon și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md