DOC // R. Moldova NU va trebui să-i plătească firmei care deține în concesiune Aeroportul suma de peste 883 de milioane de euro: Tribunalul de la Stockholm a RESPINS cererea Komaksavia Airport Invest Ltd


Tribunalul arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm, Suedia, a respins miercuri, 3 august, cererea Komaksavia Airport Invest Ltd îndreptată împotriva Republicii Moldova, prin care compania ce deține în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău cerea o despăgubire de 883,7 milioane euro pentru exproprierea pretinsei investiții în legătură cu contractul de concesiune.
Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a adăugat că Tribunalul i-a acordat Republicii Moldova suma de 216 678 de euro drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală.
Prin cererea de instituire a procedurilor arbitrale din 15 mai 2020, Komaksavia Airport Invest Ltd i-a solicitat Tribunalului arbitral să oblige Republica Moldova continuarea executării contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora, dar și să-i plătească o despăgubire de 883,7 milioane de euro.
„Aceste cereri au fost respinse, Tribunalul statuând că Komaksavia n-a făcut nicio investiție în activele Aeroportului Internațional Chișinău. Dimpotrivă, precum s-a menționat, Komaksavia a fost obligată să-i plătească Republicii Moldova cheltuielile amintite, salvând-o totodată și de la plata taxelor arbitrale în sumă de 422 500 de euro, lăsându-le pe seama Komaksavia. Mulțumesc mult domnului avocat Mihai Buruiană pentru munca depusă și pentru rezultatul obținut”, a scris ministrul Litvinenco pe pagina sa de Facebook.
Komaksavia Airport Invest este fondatoarea „Avia Invest”, proprietara Aeroportului Internațional Chișinău, și deține 95% din acțiunile acesteia.
Amintim că, anterior, Agenția Proprietății Publice i-a înaintat companiei „Avia Invest” SRL o notificare prin care o anunța că solicită rezilierea contractului privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, încheiat în anul 2013.
Decizia a fost luată din cauza că „Avia Invest” nu și-ar îndeplini obligațiunile asumate în contractul încheiat cu statul, nu a executat obligația contractuală privind constituirea unei noi garanții de bună execuție în valoare de 1 000 000 de euro și a acumulat restanțe la capitolul investiții în jur de 66,2 milioane de euro. Companiei i s-au oferit atunci 180 de zile pentru a îndeplini restanțele semnalate.









































































