17:16:08 16.01.2019
 
Stiri

(DOC) Președintele RISIPITOR și netransparent? Cheltuielile Președinției au CRESCUT simțitor odată cu alegerea lui Igor Dodon în funcția de șef al statului

Politică 11.02.2018 16:00 Vizualizări3129 Autor: Ziarul National
(DOC) Președintele RISIPITOR și netransparent? Cheltuielile Președinției au CRESCUT simțitor odată cu alegerea lui Igor Dodon în funcția de șef al statului

Președinția R. Moldova, condusă de Igor Dodon, se află printre instituțiile cel mai puțin transparente din punct de vedere financiar. Cel puțin, așa arată un studiu efectuat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Autorii studiului au constatat că modul de evidență în documentele bugetare ale resurselor destinate Președinției nu cuprind toate cheltuielile legate de activitatea ei, ceea ce nu permite o reflectare a resurselor financiare obiectivă, transparentă și efectivă, potrivit autorilor studiului.

Potrivit „Expert-Grup”, începând cu 2008 cheltuielile Aparatului Președintelui au fost într-o ușoară tendință de diminuare, iar pentru anul 2018 se planifică o creștere a acestora. Studiul scoate în evidență faptul că în 2017 cheltuielile Președinției au crescut cu 10%, comparativ cu 2016.

Citește și: FOTO // Dodon, din NOU în VACANȚĂ: Cu elicopterul la munte

Cele mai mari creșteri sunt înregistrate la categoria servicii, inclusiv la capitolul deplasări în afara țării, transport, servicii editoriale și protocol. Cheltuielile legate de reședința de la Condrița și Holercani, cele legate de transport și pază sunt reflectate parțial.

Raportul „Expert-Grup” mai arată că doar pentru aranjamente florale Președinția a cheltuit aproape 31 de mii de euro.

„În 2017, cheltuielile cu Președinția, fără partea ce a fost acoperită de Cancelaria de Stat și alte instituții, au crescut cu circa 10%. Cele mai mari creșteri ale cheltuielilor au fost la grupa de servicii, care au crescut cu 1,6 milioane lei și aproape s-au dublat față de 2016. În particular, cele mai mari creșteri de la această grupă în formă absolută au fost înregistrate pentru deplasări în afara țării (de 2,8 ori), transport (3,7 ori), servicii editoriale (de 2,5 ori) și protocol (cu 32%). Reduceri au fost înregistrate în special de la grupa de prestații sociale la articolul „Indemnizații la încetarea acțiunii contractului de muncă, de circa 667 de mii de lei. De asemenea, pe parcursul anului 2017 au fost procurate mașini si utilaje în valoare de 232 de mii de lei”, arată raportul.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

11.01.2019 09:17 Nicolae Negru Cine și de ce disprețuiește geopolitica?

08.01.2019 09:45 Nicolae Negru Intelectualii și alegerile parlamentare

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md