22:18:48 19.04.2024
Stiri

DOC // O nouă AMÂNARE privind implementarea Pachetului energetic III. Vicepremierul Spînu promite că e ULTIMA amânare de acest fel. „Pe parcursul anului 2022, trebuie să rezolvăm chestiunea ce ține de DATORIA pe care o avem”

Actualitate 01.11.2021 15:26 Vizualizări3868 Autor: Ziarul National
DOC // O nouă AMÂNARE privind implementarea Pachetului energetic III. Vicepremierul Spînu promite că e ULTIMA amânare de acest fel. „Pe parcursul anului 2022, trebuie să rezolvăm chestiunea ce ține de DATORIA pe care o avem”


Implementarea integrală a Pachetului energetic III, care ar separa producția energiei de serviciile de transport și distribuție, va fi amânată cu un an, iar acest lucru este prevăzut în noul protocol al negocierilor privind livrarea gazelor R. Moldova de către „Gazprom”. Vicepremierul Andrei Spînu a dat asigurări astăzi că e vorba de o amânare de maximum un an și că R. Moldova își va respecta angajamentul internațional în privința Pachetului energetic III.

„Trebuie să facem o diferență dintre Pachetul III energetic și ce prevede acest document. Am solicitat direct ca această prevedere, acest principiu de angajament internațional al R. Moldova față de implementarea Pachetului III să se regăsească în protocol. Și în cadrul discuțiilor avute la Sankt Petersburg am comunicat că R. Moldova va implementa Pachetul III integral. R. Moldova rămâne angajată în implementarea Pachetului III energetic”, a declarat Spînu astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Oficialul a publicat protocolul negocierilor care arată că partea moldovenească nu va „reorganiza” compania „Moldovagaz”. Potrivit lui Spînu, în anul 2022 va avea loc ultima amânare a Pachetului energetic III.

„Ce am convenit noi cu partea rusă: pe parcursul anului 2022, în perioada în care avem de rezolvat chestiunea ce ține de datoria pe care o avem, să ne abținem de la acțiuni care ar periclita rezolvarea acestei probleme. În noiembrie trebuie să se întrunească Comisia mixtă moldo-rusă, trebuie să facem un audit privind datoria, trebuie să avem un acord semnat între „Moldovagaz” și „Gazprom” privind reglementarea acestei datorii… Astfel, până la finalul anului 2022, trebuie să avem un acord interguvernamental în care să fie clar cum se reglementează această datorie. Mai sunt și alte probleme, nu e vorba doar de gaze. Avem și alte probleme în domeniul energetic, pe care trebuie să le clarificăm”, a punctat Spînu.

Acesta a menționat că este în interesul tuturor părților să fie implementat Pachetul energetic III.

„Pachetul energetic III prevede mai multe acțiuni care trebuie implementate, inclusiv de către ANRE. Conform acestui protocol, o amânare maximă care poate avea loc e de un an. Toate lucrurile care au fost convenite trebuie să se întâmple în 2022. În baza acestor convenții, care vor fi semnate în 2022, se va decide ce facem ulterior. Este interesul tuturor ca să ajungem la implementarea Pachetului III, fără a pune careva bariere. E nevoie de un an ca să clarificăm aceste subiecte”.

Vicepremierul a adăugat că R. Moldova nu a avut altă soluție decât să facă această concesie.

„În același timp, vă rog să nu uităm contextul în care ne aflăm. Or, contractul expira ieri, 31 octombrie, iar prețurile de piață le vedem cu toții. În acest context, a fost rațional ca noi să ne luăm acest timp de discuție, să trecem peste această perioadă critică de iarnă și să încercăm să găsim soluții. Pe partea Guvernului rămânem angajați în continuare pentru implementarea Pachetului III în întregime. O parte din acest pachet a fost deja implementat. Dacă mâine, de exemplu, fondez o companie și vreau să aduc gaz din orice țară europeana, atunci nu e nicio problemă”, a spus sursa citată.

Oficialul a mai spus că starea de urgență ar putea fi întreruptă, fiind rezolvată deja criza energetică, dar decizia aparține Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

„Starea de urgență este prevăzută până pe 20 noiembrie. În zilele următoare va fi convocată CSE care va decide dacă starea de urgență rămâne până pe 20 noiembrie. Referitor la datorii, au fost speculate mai multe cifre în spațiul public, iar cel mai des s-a vorbit de 720 - 800 de milioane de dolari. Noi am zis și în acest protocol nu este nicio mențiune la această datorie, ținând cont că această datorie trebuie să fie auditată. Auditul va fi efectuat de Guvernul R. Moldova în baza unei licitații, la care pot participa companii și din afara republicii. Să se facă o analiză imparțială”, a conchis Andrei Spînu.





Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md