11:29:04 24.05.2022
Stiri

DOC // Mai „neutri” decât neutralitatea din Constituție, dar cu panglica „Sf. Gheorghe” la piept: Guvernul respinge inițiativa socialiștilor care cer o lege privind „neutralitatea permanentă” a R. Moldova, cu trupe militare ruse pe teritoriul său

Actualitate 13.05.2022 14:59 Vizualizări1578 Autor: Ziarul National
DOC // Mai „neutri” decât neutralitatea din Constituție, dar cu panglica „Sf. Gheorghe” la piept: Guvernul respinge inițiativa socialiștilor care cer o lege privind „neutralitatea permanentă” a R. Moldova, cu trupe militare ruse pe teritoriul său
Deputații socialiști au purtat în piept, pe 9 mai, panglica de pe uniformele soldaților ruși care violează și ucid femei și copii în Ucraina


Guvernul a avizat negativ inițiativa socialiștilor privind „statutul de neutralitate permanent” a R. Moldova, înregistrată în Parlament după declanșarea de către Federația Rusă a războiului în Ucraina.

Deși nu se arată deranjați de trupele militare rusești care staționează ilegal, de 30 de ani, pe teritoriul R. Moldova și au defilat pe 9 mai cu însemne ale războiului rus din statul vecin, socialiștii proruși vor o lege care să „explice” articolul din Constituție care prevede neutralitatea R. Moldova.

Guvernul, însă, a atestat o serie de lacune și divergențe în proiectul socialiștilor și urmează să-l respingă în ședința programată pentru data de 18 mai curent.

CITIȚI și BeCS evită să comenteze AGRESIUNEA rusă asupra Ucrainei, dar flutură un proiect de lege privind NEUTRALITATEA permanentă a R. Moldova: „Neutralitatea va asigura independența și protecția republicii împotriva intervențiilor nefaste din exterior”

Mai exact, Executivul arată că proiectul de lege „este în disonanță cu mai multe teze stipulate în Hotărârea Curții Constituționale a Republicii Moldova nr. 14/2017 privind interpretarea articolului 11 din Constituție care se referă la neutralitatea permanentă:

*Dreptul neutralității nu impune condiții suplimentare care să limiteze politica externă a statului neutru și nici nu definește poziția pe timp de pace a unui stat neutru permanent. În special, practica și doctrina tradițională nu au împiedicat statele neutre să colaboreze cu autoritățile militare străine pentru a pregăti măsuri comune de apărare.

*Singurul principiu neschimbător inerent neutralității este neparticiparea unui stat la conflictele armate între alte state.

În aviz se mai arată că inițiativa limitează excesiv atât rolul statului de contribuitor la eforturile internaționale de menținere a păcii, cât și posibilitatea utilizării mecanismelor Organizației Națiunilor Unite pentru sporirea capacităților profesionale ale contingentelor militare de menținere a păcii, deoarece admite participarea Republicii Moldova la misiunile/operațiile respective exclusiv cu personal tehnic și medical.

„Având în vedere lacunele și divergențele esențiale atât conceptuale, cât și de conținu, considerăm inoportună aprobarea proiectului de lege în cauză în formularea prezentată. Eventuala promovare a proiectului pe viitor ar trebui să fie precedată de un studiu cuprinzător asupra tuturor aspectelor ale conceptului de neutralitate permanentă, cu implicarea și consultarea largă a opiniei publice și a experților în domeniu”, cităm din nota Guvernului.

Amintim că neutralitatea permanentă, în varianta propusă de socialiști, ar însemna că Republica Moldova „se angajează să rămână neutră în orice conflict din prezent și viitor” și că statul nostru nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

ion 13.05.2022 15:45

Сa sa fie si pe intelesul sustinatorilor kuliocarilor - наигранная святость хуже блядства.

Herodot 13.05.2022 16:19

Neutralitatea este un principiu/concept de politică externă și internă. O întreagă filosofie. Dacă vreți un cod al bunelor maniere între state. De politețe. Ce fel de netralitate vor socialistii și comuniste, dacă apără interesele altor state, certate cu bunul simț. Asta demostrează, că neutralitatea este o maniulare a electoratului. Legea privind simbolurile militariste din 14 aprilie arată, că tema simbolurilor este innsuficient cercetată. Asta se observă și în simbolica RM, unde s-au admis unele erori heraldice. De ce pe bancnota de 200 are 2 însemne heraldice diferite. Poate că de aici se trag toate eșeccurile noastre din ultimile 3 decenii ???!!! Cu simbolurle nu se joacă...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Parteneriatul Estic 2

20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md