15:22:20 24.05.2019
 
Stiri

DOC // Comisia de anchetă a definitivat RAPORTUL privind Fundația „Open Dialog”. „Platon, exponent al serviciilor de SPIONAJ ale Rusiei, a virat 2 milioane de dolari americani acestui ONG”

Politică 15.11.2018 10:50 Vizualizări3725 Autor: Ziarul National
DOC // Comisia de anchetă a definitivat RAPORTUL privind Fundația „Open Dialog”. „Platon, exponent al serviciilor de SPIONAJ ale Rusiei, a virat 2 milioane de dolari americani acestui ONG” captură

Comisia de anchetă pentru „elucidarea circumstanţelor de imixtiune din partea Fundaţiei „Open Dialog” şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale R. Moldova și a finanțării unor partide politice” și-a definitivat lucrările și va propune Parlamentului un raport cu mai multe recomandări.

Preşedintele comisiei de anchetă, deputatul Igor Vremea, s-a referit la faptul că liderii opoziției, Maia Sandu și Andrei Năstase, au refuzat să se prezinte în fața Comisiei.

„Unii invitaţi ai Comisiei au preferat să nu se prezinte la audieri. Au preferat să facă unele declaraţii publice, inclusiv în privinţa comisiei de anchetă. Împreună cu colegii din comisia de anchetă am decis să venim cu o parte dintre întrebările pe care urma să le discutăm și care au rămas, din păcate, fără răspuns. Totodată, vreau să vedeţi cât de important era ca dumnealor să se prezinte la comisie şi să răspundă la aceste întrebări, inclusiv acele conexiuni care le-au avut sau le au cu Fundaţia „Open Dialog””, a declarat Vremea, în cadrul unei conferințe de presă.

Din întrebările care urmau fi puse Maiei Sandu și lui Andrei Năstase reiese că Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri condamnat la 18 ani de închisoare, ar fi finanțat ONG-ul Ludmilei Kozlowska cu cel puțin 2 milioane de dolari. De asemenea, se afirmă că această fundație ar desfășura un război hibrid împotriva R. Moldova. Mai mult, cele două milioane de dolari alocate de Platon fundației ar proveni din „Spălătoria Rusească”, dar și de pe urma furtului din sistemul financiar-bancar al R. Moldova.

-Stimată(e) doamnă (domn), dna Ludmila Kozlowska, cetățean al Ucrainei, rezident al orașului Sevastopol, din regiunea Crimeea, anexată de Rusia, președinte al organizației străine înregistrate în Polonia „Otwarty Dialog”, activează începând cu luna iulie 2016 în R. Moldova și în străinătate împotriva statului nostru și respectiv în interesul cetățeanului Federației Ruse Veaceslav Platon, exponent al serviciilor de spionaj ale Rusiei, care desfășoară un război hibrid împotriva R. Moldova. Aceste acțiuni împotriva statului nostru sunt parte componentă a războiul purtat de serviciile speciale rusești la nivel regional, cum ar fi operațiunea „Shatun” desfășurată împotriva Ucrainei, implicarea prin atacuri hibride propagandistice, cibernetice și de altă natură în afacerile interne ale Poloniei, Serbiei, Croației, Greciei, Macedoniei, Franței, Germaniei etc. și chiar implicarea în procesele electorale din SUA. Dvs. v-ați înrolat în calitate de instrument de război hibrid al serviciilor speciale rusești în mod conștient sau inconștient?

-Cunoșteați sau nu că Ludmila Kozlowska și ONG-ul său au primit de la două companii care aparțin cetățeanului Veaceslav Platon, exponent al serviciilor speciale ale Federației Ruse, peste 2 milioane de dolari americani, fapt confirmat Comisiei de instituțiile de resort ale R. Moldova, stabilit în comun cu serviciile speciale Occidentale și examinat în prezent sub aspect penal?

-La prima întâlnire cu dna Kozlowska, înainte de a vă etala împreună la diverse evenimente publice, dvs. cunoșteați faptele enunțate supra, inclusiv informațiile din presa poloneză, despre finanțarea dubioasă a fundației numitei doamne, implicit din afacerile din Federația Rusă administrate de fratele său, de aprovizionare a flotei militare ruse, aflate sub controlul serviciilor speciale ale Rusiei? Când exact și în ce împrejurări ați făcut cunoștință cu dumneaei? Cine și în ce împrejurări exacte a intermediat primul contact între dvs. și respectiva doamnă? Este vorba despre avocata Ana Ursachi, Victor și Viorel Țopa, Vlad Filat sau alți oameni implicați în atacul la sistemul financiar-bancar al R. Moldova, din anturajul lui Veaceslav Platon? Îl cunoașteți pe cetățeanul Vitalie Burlacu? V-ați întâlnit vreodată cu el sau ați avut contacte prin alte metode cu numitul?

-Dvs. cunoșteați sau nu, la momentul acceptării și recepționării acelor finanțări, că acestea provin din banii primiți de Ludmila Kolowska și ONG-ul ei de la companiile lui Veaceslav Platon, care provin din Laundromatul Rusesc și parțial din banii furați din sistemul financiar-bancar al R. Moldova? Dvs. cunoșteați sau nu că din acei bani au fost finanțate activitățile Ludmilei Kozlowska și ale ONG-ului „Open Dialog” legate de R. Moldova, la care ați participat și dvs.? Respectiv, dvs., politician cu viziuni declarat proeuropene, conștientizați la acel moment că beneficiați de banii murdari rusești spălați de Veaceslav Platon în Spălătoria Rusească, dar și de banii furați din sistemul financiar-bancar al R. Moldova?

-Cunoșteați sau nu, în momentul acceptării și recepționării finanțării, că activitatea dnei Kozlowska și a ONG-ului ei, în care ați fost atras(ă) și dvs., este îndreptată împotriva Ucrainei și R. Moldova, respectiv în beneficiul cetățeanului Veaceslav Platon, exponent al serviciilor speciale rusești? Dvs. cunoșteați sau nu că activitatea respectivei doamne și a organizației acesteia includeau implicit asigurarea logistică și finanțarea avocaților cetățeanului Platon, finanțarea diferitor activități și deplasări ale membrilor familiei acestuia și apropiaților săi și era îndreptată împotriva instituțiilor statului R. Moldova, în calitate de pedeapsă pentru reținerea, arestul și ulterior condamnarea lui Platon pentru crime comise împotriva sistemului financiar-bancar și a securității economice a R. Moldova?


Acesta a precizat că, în cazul în care Andrei Năstase și Maia Sandu se prezentau la ședință, aveau să afle, în baza probelor, de ce ședințele au fost închise. „Noi am vrut din prima sursă să aflăm unele răspunsuri la anumite întrebări, inclusiv cele cu caracter confidenţial, fiindcă nu le putem prezenta altfel. Noi am formulat concluzii şi recomandări. Dacă vor fi susţinute de Plenul Parlamentului, atunci vor fi adresate celor pe care noi i-am indicat nemijlocit în aceste recomandări”.

Totodată, Igor Vremea a sugerat că, odată cu dezbaterea raportului în Parlament, se va putea spune dacă este sau nu o legătură între Fundaţia „Open Dialog” şi partidele politice vizate în această anchetă.

De partea cealaltă, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, care este vizată de această comisie de anchetă, a remarcat cu ironie că această comisie condusă de Igor Vremea este „foarte harnică”.

„Eu pentru prima dată aud aceste întrebări și trebuie să recunosc că sunt foarte creativi. Această comisie e foarte harnică. Concluzia aici ar fi că banii din furtul miliardului s-ar regăsi în biletul Chișinău – Bruxelles. Deci, a fost un bilet foarte scump. Chiar dacă zburam cu o rachetă cosmică, tot avea să fie mai ieftin de un miliard. Totul este o farsă. Acuzațiile care mi se aduc pot fi atribuite și europarlamentarilor care ne-au invitat în Parlamentul European. Ar putea să ne scoată din alegeri, ar putea face orice, dar acest lucru nu va fi înghițit de europeni și de cetățeni”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni la Tv8.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Vadim 15.11.2018 11:32

Ea știa ce o așteaptă , de asta și nu a vrut să se ducă la audieri. Acum să nu fie mirată dacă vor fi excluși din alegeri.

Artur 15.11.2018 12:47

Deci am zis eu că Maia Sandu este finanțată din bani murdari, bani furați de la cetățeni. Acum ce are să ne spună ea?

Alexei 15.11.2018 13:37

Nu intimplator Maia din toate puterele se opunea la aceste audiere, ii afecteaza bunguta lui Platon ce este in pericol din extern.

Polilogu 15.11.2018 14:17

Toată povestea este foarte obscură. Si are fără niciun dubiu implicatii cu situatia din RO si cu RO in general .

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2019 12:20 Ziarul National Victor Chirilă // Poate un popor să-ș...

24.05.2019 09:19 Nicolae Negru Alianța ACUM-ACUM, un joc steril care...

20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md