DOC // Bătălia pentru ministru: În timp ce „Forța Fermierilor” cere demiterea lui Vladimir Bolea, alte opt asociații, inclusiv cele ale producătorilor de lapte, de carne de porc sau apicultorilor, își exprimă susținerea pentru șeful de la Agricultură
Contestat de agricultori și apreciat de fermierii care propun consumatorilor produse cu valoare adăugată.
După ce Asociația „Forța Fermierilor” și fostul șef al acesteia, Alexandr Slusari, au cerut demiterea vicepremierului Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, opt asociații, printre care cea a producătorilor de lapte, a cărnii de porc, a apicultorilor, a piscicultorilor sau Federația crescătorilor de ovine și caprine își exprimă „sprijinul ferm” pentru șeful de la Agricultură.
Într-o scrisoare adresată Guvernului, Parlamentului și Președinției, cele opt entități din domeniul agriculturii arată că activitatea vicepremierului Vladimir Bolea „a adus contribuții semnificative pentru dezvoltarea sectorului agricol” și o eventuală demitere a sa ar aduce instabilitate și „ar pune în pericol proiectele demarate în susținerea agriculturii și a fermierilor onești”.
„Suntem conștienți de problemele cu care se confruntă sectorul agricol și anume constrângerile unui buget auster, schimbările climatice, cum ar fi seceta, lipsa acută a forței de muncă și criza regională ce reprezintă provocări și obstacole semnificative în dezvoltarea unei ramuri atât de dependente cum este agricultura. Cu toate acestea, considerăm că domnul ministru Vladimir Bolea a demonstrat capacitate de adaptare și leadership în fața acestor dificultăți”, cităm din declarație.
Zilele trecute, Asociația „Forța Fermierilor” a solicitat demisia ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, acuzându-l că ar fi făcut jocul holdingurilor off-shore, în detrimentul agricultorilor.
„Prin acțiunile sale, a demonstrat că apără interesele agro-holdingurilor off-shore și străine în detrimentul interesului național și al producătorului local. Dovezi în acest sens sunt măsurile adoptate cu mare întârziere anul trecut, care au îmbogățit monopolurile exportatoare de cereale și oleaginoase, iar recent ultima măsură anunțată de domnul Bolea fiind intenția de a introduce subvenționarea per ha începând cu anul 2025 doar pentru producătorii de sfeclă de zahăr, beneficiar final ai acest bani fiind compania străină monopol gestionată de un fost prim-ministru de pe timpul regimului Plahotniuc - Dodon”, acuza Asociația „Forța Fermierilor”.
Într-o reacție la acuzațiile fermierilor, care au beneficiat în ultimii ani de ajutor în sumă de circa 7 miliarde de lei din bugetul de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei a arătat că, în ultimii doi ani, instituția a demonstrat o atenție constantă asupra necesităților producătorilor agricoli, anticipând provocările acestora și adoptând măsuri proactive pentru a susține sectorul.
„În ultimii 2 ani, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a demonstrat o atenție constantă asupra necesităților producătorilor agricoli, anticipând provocările acestora și adoptând măsuri proactive pentru a susține sectorul. În ceea ce privește producătorii de cereale, au fost aplicate măsuri de licențiere a importurilor de cereale, pentru protejarea pieței interne și în asigurarea stabilității prețurilor. Din comisia de licențiere fac parte și membri ai Asociației Forța Fermierilor. Toate informațiile au fost făcute publice și presa a fost informată argumentat pe fiecare decizie”, a răspuns Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Situație EXCEPȚIONALĂ în Transnistria: Riscurile ca gazele rusești să nu mai fie furnizate către malul stâng al Nistrului „sunt mari”
Elena Lasconi, reacție după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale: „Statul român a călcat în picioare democrația”
„Moldelectrica”, după ordinele date de premierul Recean: „Suntem în discuții cu Transelectrica privind majorarea capacității comerciale de import al energiei electrice din sistemul electroenergetic al României”