DOC // Ce prevede PLANUL de creștere economică a R. Moldova, implementat cu ajutorul celor 1,8 MILIARDE de euro alocați de UE. „Sunt proiecte concrete prin care oferim o viață mai bună cetățenilor”
Grație celui mai mare pachet de ajutor financiar oferit R. Moldova de către Uniunea Europeană de la obținerea independenței încoace, în valoare de 1,8 miliarde de euro, va fi pus în aplicarea „cel mai ambițios Plan de Creștere Economică”, a declarat astăzi prim-ministrul Dorin Recean, după întrevederea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Acest plan, elaborat de Guvernul R. Moldova, reprezintă viziunea noastră de creștere economică, dezvoltare a infrastructurii și modernizare continuă a republicii noastre. Cu suportul UE, vom investi în drumuri, vom construi două spitale moderne, la Cahul și Bălți, vom asigura securitatea energetică a statului și vom oferi accesul la apă de calitate pentru peste un milion de persoane. Sunt proiecte concrete prin care oferim o viață mai bună tuturor cetățenilor și care ne vor ajuta să fim mai pregătiți de aderarea la UE”, a precizat premierul.
În același context, viceprim-ministra Cristina Gherasimov a oferit mai multe detalii despre cum vor fi cheltuiți cei 1,8 miliarde de euro, anunțați astăzi de Ursula von der Leyen la Chișinău.
„Planul de Creștere Economică pentru R. Moldova a fost anunțat astăzi pentru a susține reformele în parcursul nostru european, prin modernizarea statului nostru, modernizarea instituțiilor, consolidarea infrastructurii, dar și prin noi investii în drumuri, în căi ferate, în securitatea energetică a statului. Acești bani sunt pentru următorii trei ani și urmează a fi investiți în economia noastră în așa fel, încât să reușim să explorăm la maximum capacitatea noastră și potențialul economic al antreprenorilor noștri, al companiilor mici și mijlocii, inclusiv al celor de familie. O să vedem o transformare economică a statului în baza acestui suport financiar cu adevărat istoric, pentru că este cel mai mare suport financiar anunțat de la independența R. Moldova”, a subliniat Gherasimov.
Suportul de 1,8 miliarde de euro conține granturi și împrumuturi acordate în condiții avantajoase. „Aceste împrumuturi vor veni la o rată extrem de avantajoasă pentru R. Moldova, care va putea să ne ajute să returnăm creditul din creșterea economică pe care o vom avea în următorii ani. Condițiile financiare urmează să fie publicate de către Comisia Europeană. Componenta de grant este una semnificativă de 285 de milioane de euro. Mai este și o altă componentă de grant. În total, e vorba de 420 de milioane de euro, iar restul componentei este de împrumut. Banii vor fi acordați în mai multe tranșe”, a adăugat Gherasimov.
Fondurile vor fi alocate acordate în baza unui mecanism separat pentru R. Moldova, unul „foarte similar” cu acele mecanisme oferite statelor din Balcani. „UE ne ajută pe noi, statele candidate, să ne pregătim economiile, să ne pregătim instituțiile statului, pentru momentul aderării la UE”, a conchis sursa citată.
Valeriu Saharneanu // La urne! Avem război de agresiune hibridă, nu alegeri
„ATAC” la adresa alegătorilor din R. Moldova: Poliția îi îndeamnă să raporteze orice tentativă de a-i corupe. SMS-ul trimis de oamenii legii tuturor cetățenilor
Inteligența artificială descoperă ceva neașteptat într-o operă pictată de Rafael