17:54:39 25.02.2024
Stiri

Dmitri Torner, primele EXPLICAȚII despre „trecutul controversat”, inclusiv schimbarea numelui și presupusa evadare din închisoare: „Absurd! Nu sunt acuzat în nicio țară din lume, circul liber în UE, Ucraina, R. Moldova. Jocul meu abia începe”

Actualitate 06.12.2023 19:28 Vizualizări2381 Autor: Ziarul National
Dmitri Torner, primele EXPLICAȚII despre „trecutul controversat”, inclusiv schimbarea numelui și presupusa evadare din închisoare: „Absurd! Nu sunt acuzat în nicio țară din lume, circul liber în UE, Ucraina, R. Moldova. Jocul meu abia începe”


Ședința ordinară a Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS) din 29 noiembrie s-a încheiat cu un mare scandal, după ce președintele Federației de Biatlon din Moldova, Dmitri Torner, a fost aprobat în calitate de vicepreședinte al forului național olimpic. Omul de afaceri a fost acuzat că are un trecut controversat, inclusiv că ar fi evadat din închisoare. Astfel, la doar două zile de la numirea în funcție, Torner a anunțat că demisionează. Acesta a explicat într-un interviu pentru Infotag cum ar stau lucrurile, din punctul său de vedere, și de ce s-a implicat în sportul din R. Moldova.

„Ca să înțelegeți, acesta este primul meu interviu. Cumva, se întâmplă că biografia mea a fost povestită în locul meu de oricine, s-a distorsionat tot ce era posibil. Pentru mine, venirea în sport este în anumite privințe o istorie întâmplătoare, dar în multe privințe - predeterminată. Da, afaceri, comunicare, politică, procese sociale – toate acestea au făcut parte și ele din viața mea, într-un fel sau altul, la diverse etape. În 2021, viața m-a adus la Federația de Biatlon din Moldova. Înțelegeam că acesta este un sport destul de scump, așa că am dorit să ajut. În general, CNOS a apărut în viața mea ca un orizont mai larg, oferind noi oportunități de a aduce beneficii sportul pe ansamblu, nu doar biatlonului. Așa am crezut, cel puțin. Nu mă așteptam la niciun beneficiu de la CNOS, dimpotrivă”, a povestit Torner.

Citește și: Torner RENUNȚĂ la funcția de vicepreședinte al CNOS și vorbește despre ,,jocurile pentru putere" în cadrul comitetului: ,,Nu voi permite celor care își pun ambițiile personale mai presus de imaginea sportivă a Moldovei să mă folosească"

Acesta recunoaște că ar fi fost cooptat în conducerea CNOS pentru a oferi asistență financiară sportului moldovenesc. „Am transmis clar și m-am exprimat public la adunarea generală a CNOS că eu văd ca sarcină principală atragerea investitorilor și dezvoltarea legăturilor internaționale, a relațiilor, a cooperării pentru investiții în sportul moldovenesc”.

Totuși, la doar două zile de la numirea în funcție, Dmitri Torner a decis să demisioneze, după ce în presă au apărut informații despre trecutul său controversat.

„Pur și simplu nu mi-am imaginat că au existat astfel de lupte interne în CNOS. Articolele și subiectul despre mine au fost pregătite a doua zi după vot. Judecând după toate, cineva își reglează conturile personale cu CNOS și conducătorul său. Aceasta este o poveste veche, din câte înțeleg, dar această situație nu mă preocupă deloc, nu iau partea nimănui. Puteam fi susținători în lupta pentru medalii, dar cineva a ales să devină participant la o cursă a gândacilor. Este alegerea lor. De aceea am scris declarația corespunzătoare către CNOS. Acesta nu este jocul meu, nu intenționez să particip la el. Jocul meu abia începe”, subliniat sursa citată.

Referindu-se la trecutul său, Torner a povestit de unde i s-ar trage totul.

„În 2019, în 2021 și în 2023, povestea scrisă despre mine în mass-media este un amestec de fapte și speculații. Au fost dintre cei care au „pus ochiul” pe afacerea mea în 2000 și au fost dintre cei care, după cum se spune, „mi-au stors-o” («отжали»). Dintr-un motiv oarecare, au făcut o „senzație” din asta, au deformat faptele și au făcut multe presupuneri. Deși pentru acele vremuri acestea erau istorii destul de obișnuite. „Biografia” mea a fost modelată multă vreme în mass-media, conform unor ordine și interpretări de la puterile din acea vreme (începutul anilor 2000). Iar detaliile reale se bazează pe întrebări logice. Vă voi spune pe scurt despre primii mei pași în afaceri. Am crescut într-o familie nu prea bogată. Pe când eram încă la școală am lucrat cu jumătate de normă într-un „ateliere foto”, apoi mi l-am deschis pe al meu. Ulterior mi-am extins afacerea în România și am fost acuzat că am furat un telefon mobil și că am vândut lucruri dintr-un apartament, pe care, de altfel, l-am închiriat oficial, folosind pașaportul. Ar fi amuzant, dacă această realitate nu ar fi de coșmar. În general, schema era obișnuită la acea vreme - am fost păcălit, afacerea mi-a fost furată, apoi am fost dat în judecată. Dar nu m-am frânt, nu m-am dat bătut”.

Nici istoria că ar fi evadat din închisoare nu ar fi adevărată, spune Dmitri Torner. „Absurd! Am fost eliberat legal, m-am căsătorit imediat și am avut o nuntă. Cine dă o petrecere de nuntă dacă vrea să se ascundă? Toată viața mi-am căutat familia și am găsit-o. Cât despre căsătoriile anterioare și schimbarea numelor de familie, au fost motivele mele personale, care nu au nicio legătură cu povestea fictivă din mass-media. Cu siguranță, nu sunt asociate cu dorința de a mă ascunde de cineva”, a adăugat Torner.

În același context, președintele Federației de Biatlon spune că nu ar fi anunțat în căutare de nicio țară din lume și că circulă fără impedimente în țările UE, Ucraina și R. Moldova. „În fiecare lună trec controlul pașapoartelor de mai multe ori. Serviciile de frontieră și poliția, nici în Uniunea Europeană, nici în Ucraina, nici în Moldova nu au întrebări față de mine. Nu sunt pe lista celor anunțați în căutare. Acest lucru este confirmat de documente. Ele au fost deja publicate de presa ucraineană și acolo se precizează clar că dosarul împotriva mea este închis din lipsa dovezilor unei infracțiuni. (se atașează o copie scanată a certificatului de lipsă de condamnări în Republica Moldova și Ucraina)”.

Dmitri Torner a mai spus ce va face în continuare și dacă va lupta pentru funcția de vicepreședinte al CNOS.

„Aceasta nu este o chestiune la ordinea zilei. Pentru mine, sarcina principală este să implementez inițiativele pe care le-am planificat. Dacă va fi mai ușor să fac asta cu sau fără CNOS, nu știu încă. Dar și în funcția mea actuală, cea de președinte al Federației de Biatlon a R. Moldova, este loc de activitate pentru mine. În timp ce unii luptă pentru portofolii, noi vom lupta pentru medalii. În momentul de față, acest motto reflectă cel mai exact modul meu de gândire”, a conchis Torner.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md