07:25:36 15.07.2025
Stiri

Disensiuni legate de proiectul Legii taxei de stat, supus audierilor publice

Actualitate 31.01.2023 09:41 Vizualizări961
Disensiuni legate de proiectul Legii taxei de stat, supus audierilor publice

Diminuarea numărului de dosare aflate pe rol în instanțele de judecată și disciplinarea celor care tergiversează intenționat procesele sunt obiectivele unei noi legi ce vizează taxele de stat, susțin autorii proiectului în cadrul audierilor publice organizate luni de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități. La ședință au participat avocați, juriști, judecători, notari și membri ai societății civile.

Anul trecut au fost cheltuite 8,5 milioane de lei pentru citarea părților în instanțele de judecată, bani care puteau fi investiți în echipamente. Pe de altă parte, participanții la discuțiile asupra proiectului au opinat că aceasta va împiedica accesul la justiție din cauza taxelor mari.

Autorii proiectului au propus să introducă așa-numita taxă de timbru pentru scrisorile expediate de judecători, în valoare de 200 de lei, care va acoperi cheltuielile de judecată.

„Unul din obiectivele pe care le-am văzut noi în procesul de elaborare a proiectului de lege a fost promovarea metodelor alternative de soluționare a litigiilor. Deci noi cumva privim că doar instanța de judecată ne poate da soluție, da, încurajând alte căi de soluționare a litigiilor și totodată să promovăm faptul că nu doar instanța este acea care poate să dea o soluție într-un anumit litigiu. Taxa de timbru, ceea ce am văzut noi prin taxa de timbru este acoperirea acelor cheltuieli de judecată, de administrare, de procesare a cererii, minime, și am considerat că 200 de lei nu este o taxă excesivă și exagerată”, a explicat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, citată de Radio Moldova.

„Taxa de timbru în opinia mea este o sarcină financiară foarte mare. Ați spus că taxa de timbru este introdusă pentru a acoperi acele cheltuieli de a transmite părților. E o idee bună, când intru la judecător în birou și văd acele scrisori, îmi imaginez cât asta costă, dar totuși noi introducem și e-dosar, noi folosim poșta electronică și atunci de ce să nu investim în platformă electronică de depune a actelor, de transmitere către părți. Asta ar fi fost mai bine”, a remarcat avocata Doina Ioana Străisteanu.

Judecătoarea Livia Mitrofan consideră că taxa de timbru reprezintă o suprataxare și ar putea fi percepută ca o plată pentru justiție, un serviciu public care trebuie să fie asigurat din bugetul de stat. „Lucrând cu justițiabilii și feluri de categorii, este o supra dublare a taxei de stat și urmează să fie inclusă în taxa inițială. Pentru că până la urmă nu mai cunoaștem cât costă acest dosar, cheltuielile de expediere și justițiabilii vor percepe această taxă mai mult pentru că în proiect ea se achită în contul instanțelor de judecată, ca o plată pentru justiție și va crea așa o percepție pentru că omul nu va avea justiție dacă nu va plăti instanței 200 de lei”, a menționat judecătoarea Livia Mitrofan.

Amintim că Proiectul legii taxei de stat a fost votat în prima lectură la sfârșitul lunii decembrie 2022. Potrivit autorilor, taxa de timbru va preveni depunerea abuzivă a cererilor în instanța de judecată. Totodată, taxa de stat pentru anumite cereri de instanța va fi majorată, pentru a motiva cetățenii să soluționeze cazurile pe cale extrajudiciară.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte