14:41:27 16.06.2019
 
Stiri

DISCRIMINARE // Cernăuțiul riscă să rămână fără GRĂDINIȚĂ ROMÂNEASCĂ. Autoritățile locale încearcă să inducă în eroare părinții care au solicitat deschiderea instituției preșcolare

Știri 10.04.2019 16:38 Vizualizări657 Autor: Ziarul National
DISCRIMINARE // Cernăuțiul riscă să rămână fără GRĂDINIȚĂ ROMÂNEASCĂ. Autoritățile locale încearcă să inducă în eroare părinții care au solicitat deschiderea instituției preșcolare
Poză simbol

Orașul Cernăuți, unde locuiesc foarte mulți etnici români, riscă să rămână fără o grădiniță de copii românească. Asta în pofida faptului că autoritățile locale au promis că anul acesta va fi deschisă o instituție preșcolară cu predarea în limba română.

Potrivit Agenției BucPress, la Primăria orașului Cernăuți au fost depuse 78 de cereri pentru deschiderea unei grădinițe cu predare în limba română. Cererile, solicitate de autorităţile cernăuţene la 13 martie 2019, au fost însoţite şi de certificatele de naştere ale copiilor.

Chiar dacă autoritățile au promis că va fi alocat un spațiu pentru deschiderea grădiniței românești, cei 78 de solicitați au constatat că au fost induși în eroare.

Directorul Departamentului orăşenesc de învăţământ, Nina Vitkovska, a menționat că care în sediul de pe strada Armeană nr. 17-A, solicitat pentru inaugurarea grădiniţei româneşti, la finele lunii mai va fi deschisă o altă grădiniţa – „Zerneatco”, nr. 54, aparţinând consiliului local. Mai mult decât atât, în această grădiniţă s-au înscris deja 30 de copii (majoritari ucraineni – n.r.) prin intermediul platformei online, fapt care i-a uimit pe cei 78 de membrii grupului de iniţiativă.

Anterior, autoritățile locale nu au informat etnicii români despre înregistrarea online la această grădiniţă şi despre existenţa juridică a unei asemenea instituţii. „Atunci s-a vorbit de un sediu în reconstrucţie, cu şanse de a fi destinat copiilor români din Cernăuţi. De asemenea, la îndemnul vice-primarului, membrii comunităţii româneşti au venit la sediul Primăriei cu o propunere privind candidatura şefului grădiniţei şi a personalului, care posedă limbile ucraineană şi română şi au studii de specialitate. Dar ce fel de candidaturi pot fi examinate, dacă şeful grădiniţei a fost numit deja în luna februarie?” s-au întrebat membrii grupului de iniţiativă, citați de BucPress.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

13.06.2019 11:53 Nicolae Negru Nicolae Negru, despre declarația lui ...

10.06.2019 11:38 Ziarul National Victor Chirilă: „Regimul a fost înfrâ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md