01:15:11 25.10.2021
Stiri

Diferențele genetice între transilvăneni, valahi, moldoveni și dobrogeni

Actualitate 23.09.2021 17:59 Vizualizări2952 Autor: Ziarul National


Diferențele genetice între transilvăneni, valahi, moldoveni și dobrogeni

Există o asemănare genetică a populațiilor Țării Românești, Moldovei și Dobrogei cu cele din Balcani, în timp ce populația Transilvaniei a fost strâns legată de populațiile din Europa Centrală, scrie ziare.ro.

Carpații au constituit o bariera genetică: între Moldova-Țara Românească și Moldova-Transilvania au existat migrații care a generat un flux de gene...

Prezența liniilor ADN-ului asiatic în rândul populațiilor românești, deși la frecvențe joase, indică fluxul de linii materne de-a lungul rutelor de migrație prin Asia de Est și Europa din paleolitic până în Evul Mediu.

Discrepanța clară între populațiile românești și grupurile minoritare maghiare din Transilvania reflectă o reducere a amestecului între români și maghiari/secui.

Populația dobrogeană are o influență asiatică exprimată printr-o mai mare variație genetică.

Haplogropul african L la români este rezultatul venirii coloniștilor din provinciile africane în timpul perioadei romane sau al comerțului cu sclavi în evul mediu care a generat mișcări de oameni africani din Imperiul Otoman în Europa de Est la începutul secolului al XVII-XVIII.

De ce este normal să existe diferențe genetice între provincii:

1.studii similare arată diferențe și între regiuni/provincii din Franta, Germania sau Spania

2. istoria celor 4 provincii are multe perioade diferite (Dobrogea a fost mereu un areal sub influența majoră greco-romană-bizantină-otomană, Valahia a fost mai influențată de bulgari, Moldova de tătari si ruși, iar Transilvania de huni, avari, unguri, cumani si germanici)

3. mixul de populații atât intra- cât și extra- carpatic a făcut ca românii de azi să fie ....foarte amestecați (au 5 haplogrupuri în structura genetică cu un procent mai mare de 13,5% )

"Ca răscruce majoră între Asia și Europa, România a experimentat episoade de migrație și invazie continuă. Căile precise au putut fi determinate de topografia teritoriului și au avut diverse efecte asupra structurii genetice a ADN-ului mitocondrial (mtDNA) în provinciile istorice din România. S-au studiat 714 de români din toate provinciile istorice (Țara Românească, Dobrogea, Moldova și Transilvania) prin analizarea regiunii de control mtDNA și a marcatorilor de codificare pentru a cuprinde peisajul complet al haplogroupurilor mtDNA.

Am observat o distribuție omogenă a majorității haplogroupelor între provinciile din România și o asociere clară cu populațiile europene. Analiza principală a componentelor și analiza multidimensională a scalării au susținut asemănarea genetică a grupurilor Țării Românești, Moldovei și Dobrogei cu Balcanii, în timp ce populația Transilvaniei a fost strâns legată de grupurile din Europa Centrală. Aceste descoperiri ar putea fi explicate prin topologia teritoriului României, unde Arcul Carpatin a jucat un rol important în modelele de migrație. Semnalele de linii materne asiatice au fost observate în toate provinciile istorice din România, indicând fluxul de gene de-a lungul rutelor de migrație din Asia de Est și Europa.

genetica2

Constatările noastre actuale, bazate pe analiza mtDNA a populațiilor din provinciile istorice din România, sugerează similitudinea între populațiile din Transilvania și Europa Centrală, susținute atât de clinele observate în frecvența haplogroupurilor pentru mai multe linii materne europene și asiatice, cât și analizele MDS (multidimensional scaling)."

Dan Ioan Popp - antreprenor in serie, de profesie inginer automatist. A fost cofondator al BVB ca presedinte Broser SA, presedinte ARAI si al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari, trainer IRECSON , profesor asociat ASE si a mai activat in domenii precum e-commerce (on-line shopping,on-line marketing, health & life-style consultancy),real estate development (CEO-Impact S.A, selling manager, trainer si coacher).

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md