17:07:23 20.04.2024
Stiri

Dezvăluiri despre condițiile POLITICE înaintate de partea rusă R. Moldova înaintea semnării contractului de livrare a gazelor naturale: Criza care a revenit și proiectul geostrategic „Novorosia”

Actualitate 24.11.2021 16:36 Vizualizări6527 Autor: Ziarul National
Dezvăluiri despre condițiile POLITICE înaintate de partea rusă R. Moldova înaintea semnării contractului de livrare a gazelor naturale: Criza care a revenit și proiectul geostrategic „Novorosia”


Oficialii de la Chișinău nu au fost tranșanți în privința existenței condiționalităților politice din partea Federației Ruse înainte de semnarea contractului privind livrarea gazelor naturale, dar acestea au existat, susține analistul politic Anatol Țăranu.

„Din sursele noastre credibile cunoaștem că, la negocierile contractului gazului la Moscova, partea rusă a propus delegației moldovenești, în componența celor doi viceprim-miniștri, să examineze un preț avantajos pentru gazele furnizate Republicii Moldova în schimbul soluționării politice rapide a conflictului transnistrean (în interval de trei luni) în baza mai multor prevederi ale cunoscutului „memorandum Kozak”. De asemenea, Chișinăului i se propunea să recunoască statutul de garant al reglementării conflictului pentru trupele ruse staționate în Transnistria, iar aeroportul din Tiraspol să devină operațional în conformitate cu legislația internațională. Încă un punct prevedea participarea Rusiei la dialogul R. Moldova – UE privind implementarea Acordului de Asociere. Pe acest fundal, după revenirea delegației negociatorilor moldoveni de la Moscova, subit își prezintă demisia din post viceprim-ministrul Kulminski”, a scris Anatol Țăranu într-un editorial pentru IPN.

Analistul a adăugat că prețul majorat la gazele furnizate R. Moldova vorbește despre neacceptarea de către Chișinău a condițiilor politice înaintate de partea rusă.

„Și totuși, Moscova, operând în raport cu Republica Moldova strategia tradițională a șantajului economic, nu a mers până la capăt ca alte dăți și, în ceasul al unsprezecelea, a semnat contractul de furnizare a gazelor, chiar dacă și la un preț majorat. La scurt timp, în cadrul vizitei sale de lucru la Moscova, ministrul Popescu reiterează poziția Chișinăului despre necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul republicii, de fapt, din Transnistria. Lavrov se conformează tacit acestei poziții a Chișinăului în pofida faptului că, încă acum câteva luni, o declarație similară a Maiei Sandu a trezit o reacție furibundă din partea MAE-lui rus. Tot aici partea rusă s-a declarat disponibilă să examineze posibilitatea utilizării și evacuării armamentului și munițiilor stocate la Cobasna. Se atestă o evoluție neașteptată, la prima vedere, a poziției Rusiei în problema transnistreană”, continuă Țăranu.

Explicația privind „stranietatea” Moscovei în relația cu R. Moldova ar fi legată de situația geopolitică din zonă.

„Este evident că miza și obiectivul principal al politicilor Rusiei în zona noastră este Ucraina, cazul Republicii Moldova fiind strâns legat în geopolitica Moscovei în raport cu vecinul nostru nemijlocit din Est. Recent, diplomația rusă a recurs la un pas fără precedent, făcând publică corespondența diplomatică confidențială cu partenerii săi din „formatul Normandia” de reglementare a conflictului din Donbas. Supărarea rușilor a fost trezită de mai multe declarații ale unor importanți lideri europeni care au catalogat Moscova ca parte a conflictului separatist din Estul Ucrainei. Pentru a nu alimenta indirect asemenea percepții negative imaginii sale internaționale, Moscova este nevoită să scadă din retorica belicoasă la adresa Republicii Moldova, care și ea se confruntă cu un conflict separatist înghețat pe teritoriul său”, mai scrie Anatol Țăranu pentru sursa citată.

Analistul se întreabă dacă ne putem trezi „cu un posibil război în casă”.

„Suntem martorii agravării rapide a situației politico-militare în jurul Ucrainei. Există dovezi incontestabile despre concentrări masive de trupe și tehnică militară ale Rusiei la granița cu Ucraina. Ministerul ucrainean al apărării avertiza recent despre concentrarea a peste 90.000 de militari ruși și tehnică militară în regiune. Un avertisment similar din partea NATO semnalează despre „concentrarea neobișnuită” de trupe rusești la frontiera ucraineană. Mai mulți experți, reieșind din precedentul invadării de către ruși a Crimeii, admit o nouă intervenție hibridă a Moscovei în Ucraina, în care forțele paramilitare sau forțele speciale, beneficiind de sprijin militar clasic, atacă țara vecină cu trupe regulate, tehnică grea de luptă ș.a. Cum a arătat generalul Kiril Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, pentru publicația Military Times, „un astfel de atac ar implica, probabil, lovituri aeriene, artilerie și ofensive blindate, urmate de desanturi aeriene în Est, atacuri amfibii în Odesa și Mariupol”. În acest caz asistăm la reanimarea proiectului geostrategic „Novorosia” de dezmembrare teritorială a Ucrainei, de data aceasta cu consecințe directe pentru Republica Moldova, luând în calcul includerea teritorială evidentă a Transnistriei separatiste în acest proiect. O asemenea evoluție nefastă a evenimentelor ar aduce războiul nemijlocit pe teritoriul Republicii Moldova”, explică fostul Ambasador al R. Moldova la Moscova.

Potrivit lui Anatol Țăranu, pe acest fundal, la Chișinău a răbufnit din nou, pe neașteptate, criza gazelor, chiar dacă guvernarea ne-a asigurat despre depășirea ei prin semnarea contractului cu „Gazprom”.

„Astăzi relația interstatală Republica Moldova – Federația Rusă se găsește în unul din cele mai joase puncte de interacțiune între două state, cu un potențial palpabil de degenerare spre starea de conflict acut. Toate eforturile actualei guvernări de la Chișinău de a evita o tensionare a relațiilor cu Moscova se ciocnesc de o expertiză superficială în dosarul rus. Încercările de a calma situația prin jumătăți de măsuri devin tot mai contraproductive. Agravarea rapidă a situației geopolitice și militare la hotarele republicii generează riscuri majore pentru securitatea Republicii Moldova, iar lipsa unor măsuri adecvate privind contracararea lor, devine tot mai îngrijorătoare. De urgență se cere suplinirea managementului politic cu persoane calificate pentru pozițiile de responsabili pentru activitățile Consiliului Suprem de Securitate, a conflictul transnistrean, a misiunii diplomatice de la Moscova. Este stringent nevoie de elaborarea și implementarea unui plan de măsuri energice privind informarea și mobilizarea partenerilor externi cu scopul contracarării pericolelor de ordin geopolitic și militar care planează asupra Republicii Moldova în contextul actual. Altfel riscăm să întrăm nepregătiți în războaiele care ne amenință…”, concluzionează Anatol Țăranu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md