17:21:26 20.04.2024
Stiri

DETALII despre prevederile din lege care INTERZIC pe teritoriul R. Moldova panglica de „colorado” sau simbolurile „Z” și „V” de pe tancurile rusești care au invadat Ucraina: „Aceste semne justifică agresiunea militară asupra Ucrainei”

Actualitate 08.04.2022 15:43 Vizualizări2072 Autor: Ziarul National
DETALII despre prevederile din lege care INTERZIC pe teritoriul R. Moldova panglica de „colorado” sau simbolurile „Z” și „V” de pe tancurile rusești care au invadat Ucraina: „Aceste semne justifică agresiunea militară asupra Ucrainei” Facebook


Parlamentul de la Chișinău a modificat joi, 7 aprilie, câteva articole din Codul Contravențional, instituind pedepse pentru persoanele care utilizează pe teritoriul R. Moldova simboluri ce justifică războiul din Ucraina.

Deși modificarea articolului 355 (5) din Codul Contravențional nu scrie direct despre panglica bicoloră negru-oranj, numită și panglica „Sf. Gheorghe” sau „de colorado”, și nici despre literele „Z” și „V” de pe tancurile rusești care au intrat în Ucraina, formularea este una exaustivă.

„Confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor general-cunoscute, ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război, crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni, se va sancționa cu amenzi de la 90 la 180 de unități convenționale (de la 4 500 la 9 000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore, aplicate persoanei fizice, și cu amendă de la 180 la 360 de unități convenționale (de la 9 000 la 18 000 de lei) pentru persoanele juridice și cele cu funcții de răspundere”, detaliază președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

Agenți constatatori pentru aceste încălcări vor fi angajații Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, însemnele care glorifică războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei au fost egalate, în legislația națională, cu cele fasciste și naziste.

CITIȚI și FOTO, VIDEO // Haz de necaz. Ștefan cel Mare și Sfânt i-a dat o palmă lui Voronin, după ce comunistul a afirmat că marele DOMNITOR purta „cu mândrie”, acum mai bine de 500 de ani, panglica „Sf. Gheorghe”

Potrivit lui Lilian Carp, prin noțiunea de „atribute și simboluri general-cunoscute” se are în vedere „drapele, benzi, panglici colorate, precum este cea bicoloră negru-portocaliu, embleme, elemente grafice sau cifre și combinații ale acestora, insigne, uniforme, sloganuri, forme de salut”.

„Pentru a nu scrie tot alfabetul, s-a formulat în felul următor: orice literă sau cifră, sau coduri formate din acestea sau simbolurile inventate cad sub incidența acestei legi. Pentru a nu se crea anumite confuzii, atunci când manualele de istorie sau anumite expoziții vor arăta crimele săvârșite sub aceste simboluri, nu se va considera propagare a războiului”, a explicat noile prevederi din legislație deputatul Carp.

Aceeași sursă a precizat că modificările legislative sunt necesare în contextul războiului din Ucraina, când, din păcate, unele însemne, litere sau coduri ce sunt folosite în agresiunea militară împotriva Ucrainei de către Federația Rusă au ajuns să fie utilizate și pe teritoriul R. Moldova.

„Pentru că aceste semne justifică în linii generale agresiunea militară asupra Ucrainei, am considerat de cuviință modificarea legislației pentru a nu permite glorificarea acesteia pe teritoriul R. Moldova. Unii care au intrat pe teritoriul Ucrainei poartă această panglică bicoloră. Este un simbol creat artificial în 2005, care nu are nimic în comun cu cel de-al Doilea Război Mondial. În cazul acestui război, trebuie comemorate victimele. Apropo, simbolul victoriei din 1945, dacă vorbim de URSS, nu avea acestă panglică. Astăzi, această panglică se asociază cu agresiunea împotriva Ucrainei”, a punctat Lilian Carp, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Parlament.

Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică a adăugat că noile modificări la legislație nu interzic sărbătorile sovietice, inclusiv paradele de la 9 mai.

„La 9 mai trebuie prezentate ororile prin care au trecut oamenii și vedem că se repetă, fiindcă unii din păcate uită și nu au învață lecțiile istoriei. Au murit peste 60 de milioane de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial din ambiția unui smintit. Exact asta se întâmplă pe teritoriul Ucrainei din ambițiile unui imperialist. Toate aceste lucruri trebuie oprite. Războiul nu poate fi glorificat sub nicio formă. Dacă unii dintre ei cred că pot glorifica războiul, îi sfătuiesc să se ducă la Hostomel, la Bucea (localități din apropierea Kievului), în altă parte, ca să vadă corpurile oamenilor aruncate pe străzi. Războiul este o tragedie și asta trebuie să prezentăm noi în ziua de 9 mai”, a încheiat deputatul Lilian Carp.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md