Descoperirea care i-a şocat pe oamenii de ştiinţă. Recenta retragere a gheţarilor andini, un fenomen fără precedent în istoria civilizaţiei umane
Recenta retragere a gheţarilor din Anzi este un fenomen fără precedent în istoria civilizaţiei umane, potrivit unui nou studiu ce a fost publicat joi în revista Science, informează Reuters.
Descoperirea i-a şocat pe oamenii de ştiinţă, care plănuiau iniţial să examineze starea actuală a gheţarilor şi felul în care dimensiunile lor au variat de-a lungul civilizaţiei umane.
„Ne gândeam că acest rezultat urma să fie atins abia peste câteva zeci de ani", a declarat Andrew Gorin, autorul principal al studiului, care a crezut la început că rezultatele iniţiale au reprezentat o întâmplare, însă ele au fost confirmate de eşantioane ulterioare.
„Ne arată că acest lucru se întâmplă mai repede decât credeau chiar şi aceia dintre noi care se gândesc cel mai mult la asta", a adăugat el.
Andrew Gorin şi echipa lui de oameni de ştiinţă au datat cu carbon stratul de rocă care a fost recent expus de la radiaţia cosmică în urma retragerii gheţarilor, măsurând nivelurile nuclizilor Beriliu-10 şi Carbon-14, şi au constatat că acele concentraţii erau apropiate de valoarea zero.
„Practic, dacă o rocă poate 'vedea' cerul, ea acumulează acei nuclizi", a spus Andrew Gorin, adăugând că rata de dezintegrare a acestor nuclizi arată că roca nu a mai fost expusă din timpul epocii Holocenului, care datează de 11.700 de ani, dar ar putea avea o vechime chiar şi mai îndelungată.
„Aş paria toate economiile mele de-o viaţă că, de fapt, aceşti gheţari sunt mai mici decât au fost de la ultima perioadă interglaciară", care s-a încheiat în urmă cu aproximativ 115.000 de ani, a adăugat Andrew Gorin.
Studiul a colectat date de la patru gheţari din Anzi, care cuprind 99% din gheţarii tropicali de pe Terra. Acei gheţari sunt mai sensibili la schimbările meteorologice, deoarece se află constant la punctul de îngheţ sau foarte aproape de acesta.
„Credem că acest proces este 'canarul din mina de cărbune', că acest lucru se va întâmpla peste tot în scurt timp şi poate mai devreme decât am crezut până acum", a spus Andrew Gorin.
Un corespondent al agenţiei de presă Reuters a urcat recent pe mai mulţi munţi din Anzi pentru a vedea pe viu schimbările la care asistau alpiniştii pe măsură ce gheţarii se retrăgeau. Multe persoane au descris condiţii din ce în ce mai periculoase şi schimbări fără precedent în vieţile lor.
„Cred că este un semn că acum ne îndepărtăm de condiţiile climatice cu care eram obişnuiţi şi în care ne-am construit civilizaţia globală, aşa cum o cunoaştem", a transmis corespondentul Reuters, arată Agerpres.
Un copil de șapte ani a DECEDAT în urma unui accident rutier produs în apropierea satului Egorovca, raionul Fălești. Mercedesul condus de o șoferița de 35 de ani a derapat de pe carosabil și s-a izbit de un copac
VIDEO // Ploaia torențială a provocat un adevărat DEZASTRU în centrul și sudul R. Moldova. Trei femei au fost luate de șuvoaie și târâte zeci de metri în centrul Chișinăului. Premierul Recean a convocat de urgență ședință la Centrul ANTICRIZĂ
Radu Marian, despre noile măsuri de sprijin pentru fermierii de cerealiere: ,,Niciodată nu va fi suficient, dar nu trebuie admis ca nemulțumirile justificate să fie exploatate politic de către tot felul de bandiți"