20:29:25 21.07.2024
Stiri

Deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina, un pas STRATEGIC pentru UE. Charles Michel: „Acesta este începutul unui proces lung, deoarece drumul de urmat va necesita efort susținut, dăruire și alte reforme substanțiale”

Actualitate 25.06.2024 16:14 Vizualizări957 Autor: ZiarulNational
Deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina, un pas STRATEGIC pentru UE. Charles Michel: „Acesta este începutul unui proces lung, deoarece drumul de urmat va necesita efort susținut, dăruire și alte reforme substanțiale”


Deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina reprezintă un moment de mândrie pentru cele două state, dar și un pas strategic pentru Uniunea Europeană, a declarat astăzi, 25 iunie, președintele Consiliului European, Charles Michel, înainte de prima Conferința interguvernamentală R Moldova – UE, de lansare oficială a negocierilor de integrare în UE.

Potrivit oficialului european, R. Moldova și Ucraina se angajează astăzi să treacă printr-un amplu proces de transformări, pentru a deveni membre UE.

„Astăzi asistăm la un moment istoric. Acesta este rezultatul eforturilor enorme de reformă ale Ucrainei și Moldovei. Când voința oamenilor este urmată, conducerea vizionară dă rezultate și democrația este pusă în practică. UE continuă să dea rezultate în parteneriatele cu Ucraina și R. Moldova, cu atât mai mult cu cât Ucraina se apără împotriva războiului ilegal de agresiune al Rusiei, iar R. Moldova se confruntă cu consecințele războiului. Deschiderea negocierilor de aderare prin intermediul primelor conferințe interguvernamentale este o etapă-cheie. De asemenea, este o dovadă a progresului imens pe care ambele state le-au făcut în călătoria lor către integrarea europeană, în ciuda provocărilor imense cu care s-au confruntat și cu care se confruntă încă”, a remarcat Charles Michel.

În același context, președintele Consiliului European a subliniat că eforturile Ucrainei sunt și mai admirabile, deoarece războiul de agresiune al Rusiei a provocat dificultăți și adversități fără precedent. „R. Moldova, de asemenea, s-a confruntat cu provocări semnificative, inclusiv presiuni economice și intimidare politică, dar a rămas fermă în căutarea unor legături din ce în ce mai strânse cu UE. Ambele țări au demonstrat un angajament impresionant față de reformă și alinierea la valorile europene. Pașii transformatori făcuți în domenii precum statul de drept, guvernanța și sistemele judiciare oferă speranță și oferă o indicație clară a aspirației lor neclintite de a se alătura familiei europene. Sprijinul societăților lor a fost, de asemenea, crucial pe parcurs”, a adăugat sursa citată.

Totodată, Charles Michel a ținut să sublinieze că drumul spre UE va fi presărat cu o mulțime de provocări, doar că toate statele membre sunt pregătite să sprijine R. Moldova și Ucraina.

„Acesta este începutul unui proces lung. Deși astăzi sărbătorim un pas semnificativ înainte, trebuie, de asemenea, să recunoaștem că drumul de urmat va necesita efort susținut, dăruire și alte reforme substanțiale. Ucraina și R. Moldova vor trebui să-și continue activitatea de consolidare a instituțiilor, de a continua combaterea corupției și de a spori stabilitatea economică, pentru a îndeplini standardele riguroase ale aderării cu drepturi depline la UE. Uniunea Europeană, prin instituțiile sale și statele membre, este pregătită să sprijine Ucraina și R. Moldova la fiecare pas al acestei călătorii. Vom oferi resursele necesare, expertiza și sprijinul politic. Împreună, putem construi o Europă mai puternică, mai unită, în care fiecare națiune are oportunitatea de a prospera în pace și prosperitate”, a conchis Charles Michel.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md