23:07:06 03.05.2025
Stiri

Deputații din R. Moldova care îl VENEREAZĂ pe Stalin: „E culmea NESIMȚIRII”

Politică 10.07.2015 12:43 Vizualizări1647
Deputații din R. Moldova care îl VENEREAZĂ pe Stalin: „E culmea NESIMȚIRII”

Deputații din R. Moldova au fost îndemnați, în debutul ședinței de ieri a Parlamentului, să țină un minut de reculegere în memoria deportaților, fiindcă pe 6 iulie s-au împlinit 66 de ani de la cel mai mare val de deportări din Moldova.

„Zeci de mii de cetățeni au suferit, au fost duși în Siberia, o parte nu s-a mai întors. Prea puține sunt familiile în R. Moldova care nu au avut o rudă deportată și vă îndemn, stimați colegi, să ținem un minut de reculegere în memoria celor care au avut de suferit”, a spus vicespicherul Parlamentului, Liliana Palihovici.

Toți deputații s-au ridicat în picioare, cu excepția liderului comuniștilor, Vladimir Voronin, și a șefei fracțiunii comuniștilor din Parlament, Violeta Ivanov. Aceasta era așezată în dreapta lui Voronin și se uita zâmbind prin părți la deputații care au decis să-i comemoreze pe deportați.

„Asta n-o fost și n-o să fie. Minciuni. Toți cei 70 de ani”, a declarat Voronin în timpul minutului de reculegere, deși, în debutul ședinței Parlamentului făcuse efortul de a se ridica în picioare pentru a onora drapelul de stat.

Să comemoreze deportații s-a ridicat în picioare până și socialista Zinaida Greceanîi, și ea din familie de deportați, dar care visează la Uniunea Vamală și pledează pentru anularea Acordului de asociere cu UE.

Solicitată de Ziarul NAȚIONAL, Valentina Sturza, președinta Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din R. Moldova, a declarat că „îi pare rău” pentru gestul comuniștilor.

„Părinții sau buneii dânșilor au făcut acest dezastru în Moldova și acum ei ocupă posturi importante. Îmi pare rău că acești comuniști nu recunosc vina părinților și buneilor lor. Noi, aceste persoane care am suferit pe nedrept și numiți dușmani ai poporului, mai suferim și astăzi”, a spus Valentina Sturza.

Iar editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, și dânsul din familie de deportați, susține că „e culmea nesimțirii” să refuzi să ții un minut de reculegere în memoria deportaților.

„Din câte știu, și unul din bunicii lui Voronin a fost deportat. Reiese că dânsul nu respectă nici măcar memoria bunicului său. Este o degradare nu numai pentru un politician, dar și pentru un om. El, probabil, vrea să protejeze astfel imaginea Uniunii Sovietice, dar, dimpotrivă, arată cât de goliți de sentimente au fost oamenii sovietici, cum i-a transformat propaganda sovietică în roboți. Tocmai oameni din ăștia pot fi numiți mancurți”, a concluzionat Nicolae Negru.

Menționăm că, pe 6 iulie 1949, în Basarabia a avut loc cel de-al doilea val de deportări. Potrivit unor date, atunci sovieticii au deportat 11 293 de familii sau 35 796 de persoane, dintre care 9 864 de bărbaţi, 14 033 de femei şi 11 889 de copii. Peste 7,6 mii de familii au fost considerate „chiaburi”, iar celelalte erau acuzate de „colaborare cu fasciştii”, de „apartenenţă la partidele burgheze româneşti sau la secte religioase ilegale”.

Autor: Raisa Lozinschi
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte