16:22:16 29.11.2023
Stiri

DOC // „Demnitatea de ofițer” l-a determinat pe BĂNUITUL Rosian Vasiloi să-și ia concediu din cont propriu, iar apoi a acționat în judecată MAI. Șeful IGPF contestă „mustrarea aspră”, care i-a fost aplicată în urma atacului armat de la AIC

Actualitate 23.09.2023 16:11 Vizualizări1700 Autor: Vitalie Hadei
DOC // „Demnitatea de ofițer” l-a determinat pe BĂNUITUL Rosian Vasiloi să-și ia concediu din cont propriu, iar apoi a acționat în judecată MAI. Șeful IGPF contestă „mustrarea aspră”, care i-a fost aplicată în urma atacului armat de la AIC


Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), Rosian Vasiloi, recunoscut în calitate de bănuit pentru neglijență în serviciu în dosarul penal privind atacul armat de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), soldat cu moartea ofițerilor Serghei Muntean și Igor Ciofu, a acționat în judecată Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Vasiloi nu este de acord cu „mustrarea aspră” aplicată în urma anchetei efectuate după atacului de la AIC.

Citește și: Rosian Vasiloi, recunoscut în calitate de BĂNUIT în dosarul PENAL privind atacul ARMAT de la AIC, soldat cu moartea a doi ofițeri. Seful IGPF pleacă în concediu pe perioada urmăririi penale

Șeful Poliției de Frontieră a contestat în judecată actul administrativ al MAI pe 22 septembrie curent, iar la puțin timp dosarul a și fost repartizat unui judecător.

Citește și: VIDEO // Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, sancționat cu „mustrare aspră” în urma atacului armat de la AIC, soldat cu MOARTEA a doi ofițeri. Un secretar de stat urmează să fie DEMIS, iar patru ofițeri au fost deja eliberați din funcții

Amintim că, la peste două luni de la atacul de la aeroport, ministrul de Interne, Adrian Efros, a anunțat că șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost sancționat cu „mustrare aspră”. Sancționați au fost și nouă angajați din cadrul sectorului Poliției de Frontieră de la AIC. Cinci angajați au fost sancționați disciplinar cu mustrare aspră – este vorba de un ofițer superior și patru subofițeri superiori din cadrul unității de control al frontierei. Patru angajați au fost concediați - șefii adjuncți ai sectorului respectiv, șeful de tură de la unitatea de control al frontierei și ofițerul superior operativ de serviciu din cadrul Serviciului dispecerat al Centrului regional de coordonare.

Ulterior, pe 18 septembrie curent, Rosian Vasiloi a fost recunoscut în calitate de bănuit, pentru comiterea infracțiunii de „neglijență în serviciu”. Tot atunci, șeful IGPF a declarat că are „demnitate de ofițer”, iar din acest motiv a solicitat superiorilor „acordarea unui concediu neplătit pentru o perioadă de peste 30 de zile”.

Citește și: Mai mulți polițiști de frontieră ar fi DEMISIONAT după producerea atacului ARMAT de la AIC, susține un partid politic. Poliția de Frontieră face LUMINĂ: „Au fost șapte cereri, inclusiv din partea a patru persoane vizate în anchete de serviciu...”

„Astăzi, 18 septembrie 2023, am fost informat cu privire la ordonanța emisă la data de 15 septembrie 2023 de către procurorul cu misiuni speciale din cadrul Procuraturii Generale, în care am fost recunoscut în calitate de bănuit cu privire la pretinsa comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu, legată de evenimentele tragice ce au avut loc la data de 30 iunie 2023, în sala de sosiri din AIC. Procurorul nu a considerat necesară suspendarea mea provizorie din funcție. Cu toate acestea, am considerat corect și în interesul transparenței să informez imediat Ministrul Afacerilor Interne despre atribuirea calității procesuale de bănuit în cadrul unei cauze penale.

CITIȚI și VIDEO // Filmul ATACULUI ARMAT de la Aeroport, prezentat oficial: Polițistul de frontieră a fost luat prin surprindere, fiind mai întâi lovit de către atacator și apoi împușcat. „Pur și simplu l-a imobilizat și nu a durat nici două secunde atacul”

În calitate de conducător al instituției și având demnitatea de ofițer, cred cu tărie că este esențial să contribui ca organul de urmărire penală să colecteze toate probele și să efectueze urmărirea penală, pentru a clarifica toate circumstanțele cauzei penale și acuzațiile aduse. De aceea, în semn de respect față de instituția pe care o conduc și față de cetățenii R. Moldova, voi prezenta un raport și voi solicita acordarea unui concediu neplătit pentru o perioadă de peste 30 de zile”, a informat atunci Vasiloi.

CITIȚI și Cine este ATACATORUL de la Aeroport, care a ucis cu sânge rece doi oameni. Tadjikul Rustam Ashurov ar fi membrul unei grupări criminale, iar pe 23 iunie a RAPIT un bancher din țara sa

Atacul armat de la aeroport s-a produs la data de 30 iunie curent, când cetățeanul din Tadjikistan, Rustam Ashurov, ajungând la Chișinău cu o cursă aeriană de la Istanbul, a încercat să intre în R. Moldova, însă a fost oprit de oamenii legii, care i-au refuzat accesul pe teritoriul statului nostru. Ca urmare, individul a sustras pistolul polițistului de frontieră Serghei Muntean și a efectuat mai multe împușcături în direcția acestuia, dar și a agentului de pază Igor Ciofu. În urma traumelor primite, polițistul de frontieră Serghei Muntean a decedat, la fel ca și Ciofu. La rândul său, Ashurov a fost rănit cu mai multe gloanțe în timpul asaltului organelor de drept, iar pe 3 iulie acesta a murit pe patul de spital.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md