Despre demența dictaturii și sacrificiile familiei


Premieră // Un spectacol cu impact puternic și un subtext profund
Teatrul Național „Mihai Eminescu” ne surprinde cu o nouă comedie în care umorul, ironia și replicile mustoase sunt la ordinea zilei. „Familia Tot” este o piesă regizată de Alexandru Cozub și reprezintă o poveste care captivează din prima, fără a-și pierde din profunzime. Muzica în stil maghiar, lumea imaginară din cutii de carton și personajele irepetabile sunt ingredientele principale ale acestei opere teatrale.
„Nicio bubuitură de tun”
Spectacolul este după un text mai puțin cunoscut care aparține dramaturgului maghiar Orkeny Istvan. Deși se întâmplă în al Doilea Război Mondial, piesa este una actuală. „Nu avem nici o aluzie, nici o bubuitură de tun. Totul e undeva departe, pe o insulă, unde acest poștaș face mișmașuri cu scrisorile și mutilează informația”, consideră regizorul Alexandru Cozub. Spectacolul este unul complex, iar „naivitatea, banalitatea, grotescul au note comice și totodată alarmante pentru spectatori”, mai adaugă regizorul.
O familie „defectă”
Familia Tot este una obișnuită, cu un fiu pe front. De dragul lui, pentru a-i asigura protecția superiorului direct, mama, tatăl și sora sa îl găzduiesc două săptămâni pe Maiorul cu nervii zdruncinați de care depinde soarta fiului. Maiorul devine călău. Obiectul pasiunii sale este o biată ghilotină de făcut cutii interminabile. Nebunia Maiorului naște monștri, istoria se dereglează, viețile anonime se dau peste cap și totul se duce de râpă.
În spectacol mai avem ocazia să vedem un poștaș nebun, dar lucid, care împarte corespondența după bunul său plac, pe Agica, care este fata naivă și ciudată, Marișka - binevoitoare și supusă, iar nu în ultimul rând - pe simpaticul Domn Tot.
„Un rol ca un copil”
„Orice rol este ca un copil al meu și eu încerc să-l cresc cu multă dragoste, cu multă dăruire ca să-l aduc în fața spectatorului ca un copil deja bine educat și frumos”, menționează actorul Vitalie Drucec, care joacă rolul Domnului Tot. „Pentru orice actor la început sunt dificultăți în descifrarea piesei, rolului și înainte de premieră deja sunt dificultăți tehnice, dar în general este un proces de lucru minunat”, mai consideră actorul.
În distribuție sunt actorii: Angela Ciobanu, Ion Mocanu, Vitalie Drucec, Diana Decuseară, Doina Severin, Alexandru Pleșca, Nicu Suveică și Ghenadie Gâlcă.
Impact și decor
Spectacolul are un impact puternic și un subtext profund. „Noi pentru copiii noștri suntem gata să facem orice, chiar și să ne umilim doar ca lor să le fie bine”, remarcă actorul Vitalie Drucec. Această situație este vizibilă și în piesă. Cât despre lucrul la spectacol, regizorul consideră că „orice dificultăți am avea, acestea trebuie depășite. Pe spectator nu îl interesează și nici nu trebuie să îl intereseze această parte care e din bucătăria noastră”, opinează regizorul Alexandru Cozub.
Decorul spectacolului este realizat de Iurie Matei și se evidențiază prin stil și simplitate, având rolul de a ilustra atmosfera casei prin intermediul obiectelor precum ușă, geamuri, masă și, desigur, ghilotina de realizat cutii. Se pune accentul pe detalii, observabile fiind ceasul și florile. Costumele sunt realizate de Lucia Covali și sunt specifice perioadei, culorile fiind dominante.
Despre autor
Autorul piesei, Orkeny Istvan, este un dramaturg maghiar. A călătorit în Anglia, a locuit la Paris, iar apoi a fost trimis pe front în serviciu de muncă, fiind capturat ca prizonier. În 1966 apare cartea sa „Prințesa din Ierusalim”, nuvela „Jocul de-a pisica”, iar în ’67 „Familia Tot”, care se bucură de succes în fața publicului, deoarece reflectă tema demenței dictaturii.
Spectacolul a fost montat în premieră pe 20 noiembrie, dar mai poate fi văzut și pe 21 și 23 noiembrie curent, ora 18.30, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.












































































